459098
459098
459098
459098
459098

A PRORAČUN TEŽI MILIJARDE Provjerili smo što je Bandić sve mogao napraviti, a nije

  • , 02.12.2016., 09:27
  • Autor:
  • komentara

Gradonačelnik Milan Bandić je još prije 15 godina građanima poručio da će se javno spaliti na Jakuševcu ako ga za četiri godine ne uspije sanirati.

 
 
 
 
Problemi metropole (Video: Dnevnik Nove TV)
Problemi metropole (Video: Dnevnik Nove TV)

Zagrebački proračun iznosi oko 7 milijardi kuna, a tomu treba pridodati i još sedam milijardi, koliko iznosi proračun Zagrebačkog holdinga. Provjerili smo što je Milan Bandić mogao učiniti s tim novcem, a nije.

U učionici izgrađenoj 1935. godine održava se nastava za osnovnoškolce. "Zidovi su dotrajali, isto tako i prozori, parketi su dakle stari 80 godina, i to predstavlja veliku opasnost za sigurnost djece, kao i za njihovo zdravlje", kaže Gordana Horvat, ravnateljica OŠ Markuševec.

Duže od desetljeća gotovo 150 učenika s nastavnicima čeka novu školu. "Imali smo jedan slučaj da je školska ploča pala iznenada sa zida. Uspjela je eto učiteljica na neki način zadržati da ta ploča ne padne na djecu", dodaje ravnateljica Horvat.

Obnova škola nije jedini problem vezan uz djecu koji metropola već godinama ne uspijeva riješiti. Puno veći je nedovoljan broj vrtića.

"Djeca u trećoj godini života - njih bi na jednog odgojitelja u jednoj smjeni trebalo biti 14. Rijetko da u gradskim četvrtima Grada Zagreba postoji grupa ispod 24, 25 male djece na jednog odgojitelja u jednoj smjeni", kaže Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture.

Uz to, vrtićima nedostaje i sadržaja, priča nam odgojiteljica s 25-godišnjim iskustvom. Stoga bojice, maramice pa čak i igračke često kupuju sami roditelji i tete. "Kako bi mogli što više poticaja dati djeci, važni su nam roditelji odnosno suradnja s njima u donošenju različitog materijala jer materijal koji dobivamo nije nam dostatan", kaže Iskra Mandarić.

A što tek reći na rak-ranu metropole - odlagalište otpada Jakuševac? Gradonačelnik je još prije 15 godina građanima poručio da će se javno spaliti na Jakuševcu ako ga za četiri godine ne uspije sanirati.

Građani koji ondje žive svakodnevno se toga sjete. "Užasno je! I trebalo bi to zatvoriti, za ovakav veliki grad mislim da bi bilo krajnje vrijeme da se donese neko rješenje i da se to napravi na nekom drugom mjestu koje ne bi bilo toliko kritično", kaže Sanja koja živi blizu Jakuševca.

Kritično je i stanovnicima Središća, gdje se planira izgraditi devetokatnica tik do Muzeja suvremenih umjetnosti. U 16 godina mandata iza Bandića ostala su i brojna neispunjena obećanja - poput sljemenske žičare, završetka sveučilišne bolnice pa čak i novog stadiona u Maksimiru.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se