Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žive 350 m od odlagališta

TRPE NESNOSNI SMRAD - O Jakuševcu će odlučivati sud u Strasbourgu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O problematičnom odlagalištu otpada na zagrebačkom Jakuševcu odlučivat će Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu. Zbog nesnosnog smrada koji trpe već godinama požalila im se jedna obitelj iz Zagreba, a slučaj je odmah uvršten u hitnu proceduru. Ministarstvo zaštite okoliša je bez komentara, a puno više nema reći ni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

U nadi da će tone smeća nestati sa zagrebačkog Jakuševca, obitelj Turković obratila se Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Njihova je kuća na manje od 350 metara od odlagališta Jakuševec.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna završio i na sudu Prisluškivao suprugu dok je radila od kuće i zaradio 1,8 milijuna dolara: Novac mora vratiti, a žena ga je ostavila Plastika - 3 Gomila se danima Novi problemi s otpadom na Jakuševcu: "Tomašević naglo ušuti kada treba reći o suradnji s Pripuzovim tvrtkama"

Sudu u Strasbourgu požalili su se da od ovog nesnosnog smrada više ne mogu živjeti. Očekuju da netko čim prije riješi njihov problem. To što je Sud uopće uzeo u obzir njihovu tužbu, pojašnjava odvjetnica Lidija Horvat, dobra je stvar i daje naznake da bi se sve moglo završiti povoljno za njih.

"Ta presuda bi mogla otvoriti put i za naknadu i za osiguranje odnosno zaštitu onih koji tamo žive. Ali ja mislim da ona može poslužiti svim onima koji imaju sličnu situaciju u zemlji, jer takvih odlagališta ima više i pozvati se na tu presudu europskog suda u zaštiti svojih ljudskih prava", rekla je Horvat.

U konačnici, kaže Horvat, moglo bi doći i do zatvaranja odlagališta u Jakuševcu.

Gospođa Dragica i njeni susjedi okruženi smradom žive već 51 godinu. "Smeta nas jako ovo što imaju drobilice, to vam je prašina, strašno, po kućama i vani po autima", kaže ona.

"Bole me pluća kad prolazim pored tog mjesta, a u pravilu ne znam, možda bi trebali graditi fontane, a možda bi trebali napraviti neko bolje smetlište", kaže Borna s Jakuševca.

Zagrebački gradonačelnik danas je bio raspoložen za druženje sa starijima, no ne i za komentar najavljenih tužbi Sudu u Strasbourgu. Još prije 15 godina građanima je poručio da će se javno spaliti na Jakuševcu, ako ga za četiri godine ne uspije sanirati.

Sudeći po komentarima Jakuševčana, stari problemi još uvijek su tu. S druge strane, Ministarstvo zaštite okoliša tužbu obitelji Turković nije htjelo komentirati, a Vlada sada ima rok od tri mjeseca da se na nju i očituje. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene