452438
452438
452438
452438
452438

TRPE NESNOSNI SMRAD - O Jakuševcu će odlučivati sud u Strasbourgu

  • , 04.10.2016., 21:26
  • Autor:
  • komentara

O problematičnom odlagalištu otpada na zagrebačkom Jakuševcu odlučivat će Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu. Zbog nesnosnog smrada koji trpe već godinama požalila im se jedna obitelj iz Zagreba, a slučaj je odmah uvršten u hitnu proceduru. Ministarstvo zaštite okoliša je bez komentara, a puno više nema reći ni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

 
 
 
 
Jakuševac u Strasbourgu (Video: Dnevnik Nove TV)
Jakuševac u Strasbourgu (Video: Dnevnik Nove TV)

U nadi da će tone smeća nestati sa zagrebačkog Jakuševca, obitelj Turković obratila se Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Njihova je kuća na manje od 350 metara od odlagališta Jakuševec.

Sudu u Strasbourgu požalili su se da od ovog nesnosnog smrada više ne mogu živjeti. Očekuju da netko čim prije riješi njihov problem. To što je Sud uopće uzeo u obzir njihovu tužbu, pojašnjava odvjetnica Lidija Horvat, dobra je stvar i daje naznake da bi se sve moglo završiti povoljno za njih.

"Ta presuda bi mogla otvoriti put i za naknadu i za osiguranje odnosno zaštitu onih koji tamo žive. Ali ja mislim da ona može poslužiti svim onima koji imaju sličnu situaciju u zemlji, jer takvih odlagališta ima više i pozvati se na tu presudu europskog suda u zaštiti svojih ljudskih prava", rekla je Horvat.

U konačnici, kaže Horvat, moglo bi doći i do zatvaranja odlagališta u Jakuševcu.

Gospođa Dragica i njeni susjedi okruženi smradom žive već 51 godinu. "Smeta nas jako ovo što imaju drobilice, to vam je prašina, strašno, po kućama i vani po autima", kaže ona.

"Bole me pluća kad prolazim pored tog mjesta, a u pravilu ne znam, možda bi trebali graditi fontane, a možda bi trebali napraviti neko bolje smetlište", kaže Borna s Jakuševca.

Zagrebački gradonačelnik danas je bio raspoložen za druženje sa starijima, no ne i za komentar najavljenih tužbi Sudu u Strasbourgu. Još prije 15 godina građanima je poručio da će se javno spaliti na Jakuševcu, ako ga za četiri godine ne uspije sanirati.

Sudeći po komentarima Jakuševčana, stari problemi još uvijek su tu. S druge strane, Ministarstvo zaštite okoliša tužbu obitelji Turković nije htjelo komentirati, a Vlada sada ima rok od tri mjeseca da se na nju i očituje. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se