Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najopasnija u povijesti

VIDEO Virus prvi put u Hrvatskoj: Sve informacije o bolesti koja ubija i do 100 posto zaraženih životinja

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Hrvatski veterinarski institut potvrdio je afričku svinjsku kugu u uzorcima krvi bolesnih svinja i u uzorcima organa uginulih svinja uzetih s dva objekta na području Posavskih Podgajaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Afrička svinjska kuga prvi je put potvrđena u Hrvatskoj. Hrvatski veterinarski institut potvrdio je u ponedjeljak opasnu bolest u uzorcima krvi bolesnih svinja i u uzorcima organa uginulih svinja koji su uzeti s dva objekta na području Posavskih Podgajaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Afrička svinjska kuga je virusna zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost joj može doseći i sto posto

Iako je riječ o bolesti koja nije opasna po ljude i druge životinje, radi se o iznimno opasnoj gospodarskoj bolesti.

Pročitajte i ovo Možemo! Superizborna 2024. Možemo! neće s SDP-om na izbore: ''Imat ćemo svojeg kandidata za premijera''

"Afrička svinjska kuga trenutačno je bez presedana i glavno pitanje zdravlja životinja s kojim se svijet ikada suočio. Sprječavanje, kontrola i iskorjenjivanje afričke svinjske kuge pitanje je visokog prioriteta za Europsku uniju jer predstavlja ozbiljan rizik za važan sektor svinjogojstva, populaciju divljih svinja i okoliš", ocijenila je Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Pročitajte i ovo Taktičke vježbe borbenih zrakoplova Čuvaju Kalinjingrad Ruski borbeni avioni iznad Baltičkog mora: "Pucali su na krstareće rakete i lažne neprijateljske zrakoplove"

Divlje svinje glavni su izvor zaraze za domaće svinje, a virus je izrazito otporan na vanjske uvjete i ostaje dugotrajno prisutan u okolišu na zaraženom području.

Za afričku svinjsku gripu ne postoji cjepivo, zbog čega nema drugog načina iskorjenjivanja osim provedbe strogih mjera kontrole, uključujući usmrćivanje domaćih svinja na zaraženim gospodarstvima.

Ilustracija Svinja (Foto: Ivana Nobilo/Cropix)

Kontrola bolesti

"Osim usmrćivanja svinja na zaraženim gospodarstvima, određuju se zaražene i ugrožene zone te rizične zone ovisno o epidemiološkoj situaciji, u kojima se uspostavljaju vrlo rigorozne mjere, poput zabrane kretanja ljudi u zaraženu zonu u slučaju pojave bolesti u divljih svinja, zabrane prometa životinja i proizvoda životinjskog podrijetla, naređuju se vrlo stroge biosigurnosne mjere, čišćenje i dezinfekcija vozila, opreme, pribora i dr.", objasnili su iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane te dodali kako u slučaju usmrćivanja domaćih svinja posjednici imaju pravo na naknadu štete isplaćenu iz državnog proračuna, pod uvjetom da su na gospodarstvu provedene sve propisane preventivne mjere.

Pročitajte i ovo Kabul Podaci UN-a Više od 1000 afganistanskih civila ubijeno u eksplozijama i nasilju od 2021.

Ministarstvo je, kad se pojavila opasnost od širenja ove bolesti, dalo naputak kako se zaštititi. Vlasnici svinja dužni su ih ograditi dvjema ogradama - običnom te električnim pastirom, kako svinje ne bi mogle doći u kontakt sa zaraženim životinjama.

Također, preporučuje se strogo pridržavanje propisa o označavanju, premještanju i prometu životinja, a svi vlasnici svinja moraju osigurati da domaće svinje nemaju izravan ili neizravan kontakt s divljim životinjama. Veterinaru je potrebno prijaviti svaku svinju koja pokazuje znakove bolesti, uginuća domaćih svinja i nađenih uginulih divljih svinja, a obavezno je i testiranje uzoraka organa uginulih domaćih i divljih svinja radi isključivanja afričke svinjske kuge. Posjednici svinja moraju osigurati sigurno zbrinjavanje nusproizvoda nastalih tijekom klanja svinja za vlastite potrebe.

U lovištima je potrebno provoditi stroge biosigurnosne mjere - dezinfekciju obuće, opreme i vozila prije i nakon lova.

Ukupni iznos sredstava iz EU fondova utrošenih za provedbu mjera kontrole afričke svinjske gripe u razdoblju od 2014. do 2020. godine iznosio je oko 174 mil. eura.

Kako je bolest došla u Hrvatsku?

Od prve pojave afričke svinjske gripe na području EU-a 2014. godine bolest se proširila na velik broj država članica te je od početka godine do 15. lipnja ove godine prijavljeno 255 žarišta bolesti u domaćih svinja te 4802 slučaja u divljih svinja. Za Hrvatsku je posebno zabrinjavajuća situacija u susjedstvu. Naime, do 15. lipnja ove godine u Srbiji je prijavljeno čak 131 izbijanje afričke svinjske gripe u domaćih svinja i 180 slučajeva u divljih svinja, a 22. lipnja bolest je potvrđena i u susjednoj Bosni i Hercegovini kod jedne domaće svinje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene