Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podaci UN-a

Više od 1000 afganistanskih civila ubijeno u eksplozijama i nasilju od 2021.

Kabul
Kabul Foto: Afp
Više od tisuću afganistanskih civila ubijeno je u bombaškim napadima i drugom nasilju otkako su strane snage napustile zemlju i talibani preuzeli vlast 2021. godine.

Između 15. kolovoza 2021. i svibnja ove godine 1095 civila je ubijeno, a 2679 ranjeno, prema podacima misije UN-a u Afganistanu (UNAMA) objavljenom u utorak, što naglašava sigurnosne izazove čak i nakon završetka desetljeća rata.

Većina smrtnih slučajeva, nešto više od 700, uzrokovana je improviziranim eksplozivnim napravama, uključujući samoubilačke napade na javnim mjestima kao što su džamije, obrazovni centri i tržnice.

Iako su se oružane borbe dramatično smanjile otkako su talibani preuzeli vlast u kolovozu 2021. kada se vojska koja je imala potporu NATO-a raspala, sigurnosni izazovi ostaju, osobito oni koje predstavlja tzv. Islamska država.

Kabul Ilustracija (Foto: Afp)

Ta je militantna skupina odgovorna za većinu napada, prema UNAMA-i, koja je također zabilježila da je smrtonosnost napada eskalirala unatoč manjem broju nasilnih incidenata.

"Brojke UNAMA-e naglašavaju ne samo kontinuiranu štetu civilima koja proizlazi iz takvih napada, već i povećanje smrtonosnosti samoubilačkih napada od 15. kolovoza 2021., pri čemu manji broj napada uzrokuje veći broj civilnih žrtava", navodi se u izvješću.

Talibani tvrde da su usredotočeni na osiguranje zemlje i izveli su nekoliko napada na ćelije Islamske države posljednjih mjeseci.

Pročitajte i ovo Ilustracija Korisni savjeti Na plažama je sve više neželjenih gostiju: Oglasila se i policija, pogledajte na što upozorava

Nešto više od 1700 žrtava, uključujući ozlijeđene, pripisano je napadima eksplozivom za koje je odgovornost preuzela Islamska država, prema UNAMA-i.

Ministarstvo vanjskih poslova kojim upravljaju talibani u odgovoru UN-u reklo je da se Afganistan suočavao sa sigurnosnim izazovima tijekom rata desetljećima prije nego što je njegova vlada, poznata kao Islamski emirat, preuzela vlast i situacija se poboljšala.

"Sigurnosne snage Islamskog Emirata obvezuju se osigurati sigurnost građana i poduzeti pravovremene mjere za iskorjenjivanje sigurnih utočišta terorista", navodi se.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene