Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjerava se prijedlog proračuna

Što će biti s kreditnim rejtingom Hrvatske?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica Vesna Pusić obavijestila je predstavnike rejting agencije Fitch Ratings da Hrvatska ne očekuje prepreke prilikom ratifikacije pristupnog ugovora u zemljama Europske Unije. U Fitch Ratingsu upoznati su i s mjerama Vlade za privlačenje investicija. Nakon što provjere stavke prijedloga proračuna, odlučit će hoće li spustiti ili zadržati postojeći kreditni rejting Hrvatske.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se s predstavnicima agencije Fitch Ratings, direktorom Charlsom Sevilleom i pomoćnikom direktora Micheleom Napolitanom, u okviru uobičajene godišnje provjere dodijeljenog investicijskog kreditnog rejtinga Republike Hrvatske, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. 

Pročitajte i ovo Miro Kovač i Vesna Pusić KOVAČ I PUSIĆ ZA DNEVNIK NOVE TV Bivši ministri o Orbanu i hrvatskoj vanjskoj politici: "Kad su poruke disonantne, kao što u nekim slučajevima kod nas i jesu, onda to zbunjuje" Luka Brkić GOST DNEVNIKA NOVE TV Ekonomski analitičar objasnio što sankcije znače za Rusiju, a što za ostatak svijeta: ''Ako se blokira i imovina oligarha...''

'Ono što je po mom sudu potpuno paradoksalno je da agencije privatnog kapitala procjenjuju neke rejtinge kompletnih nacionalnih ekonomija. Tko sve stoji iza toga možemo samo nagađati. Ja nisam zagovornik nekih teorija urote ali neki će reći da stoje i neke korporacije, neki lobiji i vjerojatno i stoje', reko je dr. Luka Brkić s Fakulteta političkih znanosti.

Ministrica Pusić predstavnike agencije Fitch Ratings obavijestila je kako Hrvatska ne očekuje nikakve prepreke pri ratifikaciji pristupnog ugovora Republike Hrvatske u zemljama članicama Europske unije, posebno s obzirom na vrlo pozitivne pomake u rješavanju graničnog spora s Republikom Slovenijom.

Poručila je kako će članstvo u EU Hrvatskoj donijeti dugotrajnu institucionalnu stabilnost i sigurnost te otvoriti nove prilike za hrvatsko gospodarstvo te istaknula kako vlada Republike Hrvatske planira proces prilagodbe standardima EU iskoristiti za razvoj novih industrija, prije svega vezanih uz okoliš, energetiku i promet.

Ministrica je također poručila kako će Hrvatska pružati punu potporu zemljama regije u njihovoj eurointegraciji, te istaknula važnost stabilizacijskog učinka članstva u EU za zemlje jugoistočne Europe, prema priopćenju.

Predstavnici agencije Fitch Ratings upoznati su i s mjerama hrvatske vlade usmjerenima na privlačenje investicija, u prvom redu s reformom poreznog sustava i javne uprave. Pomoćnik ministrice za europske poslove Hrvoje Marušić predstavnicima Agencije je predstavio razvojne mogućnosti koje se Hrvatskoj otvaraju kroz korištenje fondova EU. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene