Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

Ekonomski analitičar objasnio što sankcije znače za Rusiju, a što za ostatak svijeta: ''Ako se blokira i imovina oligarha...''

Što sankcije znače za Moskvu, a što za ostatak svijeta otkriva profesor ekonomske grupe predmeta na Fakultetu političkih znanosti Luka Brkić.

Nastavljaju se ekonomske sankcije Zapada prema Rusiji. Što sankcije znače za Moskvu, a što za ostatak svijeta otkriva profesor ekonomske grupe predmeta na Fakultetu političkih znanosti Luka Brkić. S njim je razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Riječ je o sustavu, pojašnjava Brkić, o interbankarskom sustavu za međunarodni platni promet ''koji omogućuje da promptno imate informaciju da ste izvršili uplatu, odnosno da je na vaš račun sjeo novac''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rat u Ukrajini FOTO/VIDEO Kilometrima dug konvoj ruskih tenkova ide prema Kijevu. Rusi su se približili najvećoj ukrajinskoj nuklearki

''Kad maknete Rusiju iz toga nastaje veliki problem plaćanja, potraživanja, plaćanje plina i nafte izvoza sirovine i hrane. To je uistinu veliki udarac'', kaže Brkić i ističe da ruska inačica SWIFT-a nikako ne može dovoljna Rusiji.

''To su pokušaji da se ublaže ti udarci. Ali to su pokušaji koji nisu vrijedni spomena'', navodi Brkić.

Pročitajte i ovo Branimir Vidmarović GOST DNEVNIKA NOVE TV Analitičar o pregovorima Ukrajine i Rusije: "Putinu dugotrajan rat ne paše. Sankcije će ga bolno udariti"

Najavljeno je i paraliziranje imovine ruske središnje banke, za što Brkić kaže da se devizne rezerve Rusije ''najmanje nalaze u Moskvi''.

''Ne nalaze se u trezorima u podrumu, nego američkim obveznicama, multinacionalkama, obveznicama i dionicama i to je nešto što je moguće blokirati. Ako se blokira imovina oligarha i mogućnost sufinanciranja ratne mašinerije, to je ozbiljan udarac'', objašnjava i dodaje da ima još prostora za sankcije Rusiji.

Ekonomski analitičar komentirao je i situaciju sa Sberbankom. ''Za građane vrijedi regulativa koju ima i Hrvatska da se za građane koji imaju štednju do 100.000 eura, ili u iznimnim slučajevima 130.000, taj novac za njih jamči država. Za njih ne bi smjelo biti problema'', kaže. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene