Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Mislava Bage

Što će biti s Alvarezom ako Todorić zatraži aktiviranje lex Agrokora?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rješenje za Agrokor tražit će se kroz izglasani zakon o sistemskim kompanijama - većinom glasova prihvaćen takozvani "lex Agrokor".

U posljednji trenutak amandmanima kluba HDZ-a u zakonu su napravljene značajne promjene, što nije prošlo bez oštre kritike od strane oporbe.

Pročitajte i ovo Slučaj Agrokor; ilustracija - 3 U slučaju Agrokor Hrvoj Šipek zatražila zaštitu zakonitosti vještačenja, Todorić: "Ovo je sramota za pravosudni sustav Hrvatske" Slika nije dostupna DNEVNIK.HR DOZNAJE Insajderski izvještaj: Što će sve dočekati novog upravitelja u Agrokoru?

Reporter Mislav Bago krizu u koncernu Agrokor analizirao je u Dnevniku Nove TV.

"Zakon se može početi primjenjivati već sutra ako to zatraži sam Agrokor odnosno predsjednik uprave. Ako to zatraži Ivica Todorić, od sutra se u Agrokor može postaviti privremeni vladin povjerenik. On bi u roku od 15 mjeseci trebao preuzeti svu kontrolu nad tvrtkom", kazao je Bago.

Dodao je i kako bi potencijalni vladin povjerenik trebao početi sa sanacijom što znači da bi trebao popisati dugove i vidjeti što od Agrokora treba ostati, a što se treba prodati.

"Agrokor kakvog znamo u tom slučaju više sigurno ne bi bio tako velik i glomazan te ne bi predstavljao tako veliku opasnost s blokadama koje se događaju ne samo u njemu, već i u tvrtkama povezanim s njime", kaže Bago.

Banke prve u redu za naplatu

Istaknuo je i kako će banke zahvaljujući lex Agrokoru biti prve u redu za naplatu.

"Banke trenutno u Agrokoru imaju dvije milijarde eura što su posudile korporaciji za kreditiranje raznih projekata koje je Agrokor radio zadnjih 25 godina. Banke će biti zakonski sigurne da se mogu prve naplatiti. Banke su poručile da će spremno surađivati financijskim transakcijama prema Agrokoru, sa 150 milijuna eura za plaće i prve deblokade, ako se počne primjenjivati lex Agrokor", kazao je Bago.

Što će biti s Alvarezom?

Još se ne zna tko će biti vladin povjerenik u slučaju aktiviranja lex Agrokora.

"To će naravno biti osoba od povjerenja premijera Andreja Plenkovića i potpredsjednice Vlade Martine Dalić. Kada ta osoba preuzme Agrokor, uprava i nadzorni odbor odlaze u povijest. Ivcica Todorić i dalje će formalno biti vlasnik, ali neće biti predsjednik uprave. Sada imam čudnu situaciju. Imamo Antonija Alvareza III. koji bi trebao sanirati Agrokor i predsjednika uprave Ivicu Todorića. Kada bi lex Agrokor stupio na snagu, ta osoba na sebe bi preuzela ulogu uprave i ona s timom stručnjaka u 15 mjeseci mora provesti sanaciju. Što će tada biti s Antonijom Alvarezom. Nitko ne spori da je on stručnjak, no mnogi predviđaju da će on u Hrvatskoj imati tek još jedan produženi vikend, a potom sa timom krenuti u neku od zemalja Afrike ili Latinske Amerike i tamo sanirati neke druge tvrtke", kazao je Bago.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene