Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dok god ima novca, ima i struje!

Stižu prepaid brojila za struju: Koliko trošiš, toliko platiš!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon poskupljenja goriva, kako kaže potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, logično dolazi i poskupljenje struje.

Ali ima u tome i jedna dobra vijest iz HEP-a. U Hrvatsku stižu prepaid brojila! Riječ je o brojilu za struju koje radi isključivo putem bonova, nalik onima za mobitel. Dakle, osoba mjesečno uplaćuje određenu svotu novca na karticu koja se stavlja u brojilo. Dok god ima novca na kartici, bit će i struje.

Pročitajte i ovo Djeca u OŠ Ivanja Reka nastavu su slušala u dekama kvar na sustavu FOTO/VIDEO Skandal u Zagrebu! Djeca se zbog "slabe struje" smrzavala u učionicama, a djelatnik punio Mercedes. Imamo odgovor ravnateljice Ilustracija Jako nevrijeme Problemi u prometu na hrvatskoj granici zbog nevremena u Srbiji

Na taj se način može kontrolirati potrošnja struje. Velik račun za struju Maji svaki mjesec dolazi na njezinu kućnu adresu.

'Trošimo puno struje jer puno koristimo pećnicu. Bavim se izradom nakita pa i za te stvari koristim pećnicu. Nama se potrošnja povećala od kada smo tu u stanu i dosta su nam veliki računi', kaže Maja.

>> Poskupljuje struja: Evo savjeta kako uštedjeti!

No, Majini računi ubrzo bi se mogli smanjiti. Umjesto dosadašnjih, u Hrvatsku dolaze prepaid brojila. Računi za struju plaćat će se putem sim kartice ili tolkena. Mjesečni bon na koji se uplaćuje određena svota novca stavlja se u brojilo. Dok god ima novca, ima i struje.

'Svaki potrošač koji želi samonaplatno brojilo može ga instalirati, mora sam voditi brigu o potrošnji električne energije na taj način da kupuje bonove koje stavlja u to brojilo', rekao je Ivica Kovačević, savjetnik za električnu energiju, Udruga Potrošač. Iz Udruge Potrošač vjeruju da je ovakav model idealan za mlade ljude, samce ili one koji iznajmljuju stanove.

'To je super za kontrolu potrošnje, to je super stvar! Ali nije dobro za ljude koji nemaju vremena recimo kupovati te bonove i nekad se ne sjete kupiti bon i onda nemaju struje', kaže Maja.

'Ukoliko su zaboravili pogledati koliko im je novca ostalo na displayu brojila, imaju mogućnost kredita. Znači, stisnu drugu tipku u kojoj se pojavi određena količina novca za kredite', kaže Kovačević. Uvođenjem prepaid brojila, Maja više neće morati razmišljati koliki će joj biti mjesečni račun. Način - koliko potrošiš, toliko platiš, itekako će joj pomoći.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene