Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Vodostaj raste, nasipi drže

Rijeke i dalje prijete: Evo gdje su izvanredne mjere obrane od poplave!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska se suočava s rekordnim vodenim valom na Dravi i Savi, no nasipi drže.

Nalazite li se na kritičnim područjima nabujalih i izlivenih rijeka fotografije možete poslati na moj.report@novatv.hr.

Pročitajte i ovo Borba s rijekom Dravom Rekordni vodeni val Drava opada, ali i dalje kritično u naseljima Drnje i Torčec: "Rijeka će sigurno ugroziti još neka naselja" Vodostaj Drave raste - 1 Rekordni vodostaji Operativne snage u visokoj pripravnosti: "Što se tiče grada Osijeka, očekujemo vrlo visok vodostaj Drave"

Kako doznajemo iz Hrvatskih voda situacija na velikogoričkom području se polako smiruje, vodostaji u ovom trenutku stagniraju, a očekuje se da će između 9-11 sati početi i opadati. Nasipi su u dobrom stanju pa trenutačna razina rijeke ne predstavlja izravnu opasnost. Članovi stožera i dalje kontinuirano obilaze desni savski nasip na području grada Velike Gorice i nizvodno prema općini Orle. Iako je vodostaj i dalje visok, procjena je članova Stožera (u 02,45 sati) kako trenutačna razina Save ne predstavlja izravnu opasnost. U dobrom su stanju i sami nasipi, iako zasićeni vodom, kao i podignuti "zečji" nasipi, navodi se u priopćenju.

Još uvijek je prekinut promet na svim cestama koje prolaze odteretnim kanalom Sava-Odra u Zagrebu, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub. Zbog povećanog vodostaja rijeka zatvorene su ceste: D208 Čakovec-Trnovec, D20 D.Dubrava-Koprivnica, ŽC5028 Podhum-Soboli, ŽC3120 Žirčica-Martinska Ves (zatvorena samo za teretna vozila i sva velika vozila), ŽC2028 Otok Virje-Brezje, ŽC3121 Hrastelnica-Palanjek, LC26126 D.Dubrava-Podravska Selnica.

Na području grada Velike Gorice te općina Orle i Rugvica jučer su uvedene izvanredne mjere obrane od poplave, dok su na ostalom području Zagrebačke županije uz sliv Save na snazi redovne mjere zaštite od poplave, priopćeno je sinoć iz Ureda župana Zagrebačke županije nakon sjednice županijskog Stožera zaštite i spašavanja. Od 18 sati uvedeno je stanje izvanredne obrane od poplava za područje oko HE Čakovec, te za kanal, kao i staro korito rijeke Drave. Radi se području Općina Trnovec Bartolovečki i Martijanec, javio je evarazdin.

Rijeka Drava jučer poslijepodne se prelila preko nasipa u blizini Pušćina u Međimurskoj županiji. Tridesetak kuća i baptistička crkva u mjestu su poplavljeni, a budući da vodostaj još raste, prijeti opasnost od prelijevanja vode u druge dijelove naselja. Zbog prelijevanja vode preko nasipa, u duljini od 2,5 kilometara ugrožena su mjesta Pušćine, Nedelišće i Trnovec te se postavljaju dodatni zečji nasipi.

Od 2 sata i 20 minuta iza ponoćiza sav je prtomet zatvorena državna cesta D-20 na relaciji Donja Dubrava - Koprivnica.

U Virje Otoku, od 261 stanovnika naselja 37 ih je odbilo evakuaciju navode u DUZS-u. U tom naselju u općini Cestici se stanje poboljšava, a podjsetimo, tamo je poslijepodne popustio nasip u duljini od 30 metara te je oko 16 sati počela evakuacija svih mještana. Spušta se razina vode i smanjuje se njezino istjecanje te počinju radovi kako bi se na nasipu začepila rupa, doznaje se od varaždinskog župana Predraga Štromara, koji prati stanje na terenu i obilazi poplavljena područja u županiji.

Vodeni val Save koji je iz Slovenije ušao u Hrvatsku dosegnuo je svoj vrhunac na razini vodostaja od 433 centimetara, što je za 30-ak centimetara manje nego 2010., kad je zbog sličnog vodenog vala velikogoričko područje pogodila poplava, kažu u Hrvatskim vodama.

Poplavljena su nizinska područja Brdovca i Zaprešića koja su nenaseljena i nisu branjena nasipom. Riječ je o područjima koja su uobičajeno poplavljena kod većih vodostaja Save, izjavila je zamjenica rukovoditelja Centra obrane od poplava Lidija Kratofil. Vodeni val Save večeras je prošao zagrebačkim područjem, vrhunac je dosegnuo u periodu od 16 do 18 sati, a tijekom noći se očekuje njegov vrhunac na velikogoričkom području.

Štromar je rekao da voda ugrožava sva naselja u općini Cestici te prijeti da poplavi podrume i prizemlja kuća, ali nema opasnosti za živote ljudi. 'Pod vodom je 60-ak od 69 kuća u naselju Virju Otoku, u Lovrečan Otoku svih devet kuća, a tijekom poslijepodneva poplavljeno je 15-ak kuća u Vratno Otoku te se brani Virje Križovljansko da ne bi voda prodrla i u to naselje', rekao je načelnik općine Cestice Mirko Korotaj.

Prije su proglašene izvanredne mjere obrane od poplave za područja općina Cestice, Petrijanca i Sračinca te za grad Varaždin, a isto se očekivalo i u općinama Trnovcu Bartolovečkome, Martijancu, Svetom Đurđu i Velikom i Malom Bukovcu.

U mjestu Virje Otok u varaždinskoj županiji Drava se izlila oko 4 sata, a izmjeren je protok vodenog vala od čak 3.300 metra kubnih u sekundi. To je razina koju rijeka Drava dostiže jednom u tisuću godina, potvrdili su za Dnevnik.hr u Hrvatskim vodama.

>> FOTO Izlivenu Dravu snimili iz zraka!

Pokrenuta je noćna akcija spašavanja bake Marije Lazar koja je odbijala evakuaciju, te još tri obitelji koje su je zatražile. Tijekom večeri akciju spašavanja su vodili policajci iz interventne jedinice policije, te profesionalci iz JVP Grada Varaždina. Noćna je akcija bila komplicirana i dramatična jer su morali upravljati čamcima po opasnom terenu.

Ministar Tihomir Jakovina posjetio je poplavljeno selo Trnovec u blizini granice sa Slovenijom. Vrhunac vodenog vala iz Slovenije bio je između 10 i 12 sati u Jasenicama. Kod Strmca Samoborskog Sava je u jednom trenutku probila nasip, a djelatnici vodoprivrede Zagreb sanirali su štetu vrećama pijeska.

Vezano na ukupni protok rijeke Drave na Hidroelektrani (HE) Varaždin koji je jučer prešao 2.000 metara prostornih u sekundi (m3/s) s tendencijom daljnjeg porasta, varaždinski župan Predrag Štromar jutros u 4 sata donio je rješenje o uspostavi izvanrednog stanja obrane od poplava na rijeci Dravi, a riječ je o sektoru A.



Počelo prelijevanje Save u odteretni kanal Sava-Odra

Prelijevanje Save u odteretni kanal Sava - Odra počelo je u 10 sati, a na svim cestovnim prijelazima preko odteretnog kanala dežuraju policija te pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD), izvijestio Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Velike Gorice. Velikogorički Stožer za zaštitu i spašavanje dežuran je u Vatrogasnom domu u Strmcu Bukevskom. Sve ekipe dobrovoljnih vatrogasnih društava, Javna vatrogasna postrojba, gradska komunalna poduzeća i Crveni križ u stanju su pripravnosti. I dalje se redovito prati stanje na terenu, ističe načelnik Stožer za zaštitu i spašavanje Velike Gorice Stjepan Kos.

Na području Velike Gorice podignut zečji nasip

Na području Velike Gorice vrhunac vodenog vala očekuje se između 16 i 17 sati, a vatrogasci su podigli zečji nasip, priopćeno je jutros iz Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Velike Gorice. Pripadnici Stožera su dežurali tijekom protekle noći u Strmcu Bukevskom, a vatrogasne snage gradile su zečji nasip dužinom od Zablatja do Bukevja.

Vodostaj Drave će do vikenda porasti za 150-200 cm u odnosu na današnje iznose, a u kulminaciji će na većini mjerodavnih vodomjera za različite iznose premašiti razine mjerodavne za uvođenje pripremnog stanja obrane od poplava na zaštitnim vodnim građevinama.

>> Stiže vodeni val: Evakuirano nekoliko građana u Varaždinskoj županiji, vodostaji sve veći!

Vodostaj Dunava će do vikenda porasti za 100-120 cm u odnosu na današnje iznose. Za sada se ne očekuje uvođenje pripremnog stanja obrane od poplava na zaštitnim vodnim građevinama. Svi centri obrane od poplava sektora na kojima se provode mjere obrane od poplava, vezano uz dolazak najavljenog vodnog vala nastavljaju s radom, te prema državnom planu obrane od poplava provode propisane mjere.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene