Obavijesti Video Pretražite Navigacija
saniraju se posljedice oluje

Štete u Novskoj nadmašuju godišnje plaće mještana, a lokalna vlast ne zna ni hoće li država pomoći: "To je u roku pet sekundi sve potrgalo"

Aktualno Galerija Milijunska šteta u Novskoj, ilustracija - 6 Milijunska šteta u Novskoj, ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr Nataša, Krivaj Nataša, Krivaj Foto: DNEVNIK.hr Milijunska šteta u Novskoj, ilustracija - 3 Milijunska šteta u Novskoj, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Milijunska šteta u Novskoj, ilustracija - 4 Milijunska šteta u Novskoj, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Milijunska šteta u Novskoj, ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Štete se zbrajaju i u Sisačko-moslavačkoj županiji. Među najteže pogođenima je općina Lipovljani. Već i prve procjene kažu da im za sanaciju štete neće biti dovoljna ni tri proračuna. Priču donosi reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

Posljedice nevremena još se saniraju. Jedina je sreća da nitko nije stradao.

Gospođa Đurđica za dlaku je izbjegla tragediju. "Imala sam par vreća cementa i kad je krenulo nevrijeme ja sam htjela to pokriti i lim je samo doletio ovamo", prepričala je.

Sreće u nesreći imala je i Nataša. Na gornjemu katu, kaže, obično borave djeca, ali u trenutku oluje nisu bila tu. Što se sve moglo dogoditi ne želi ni pomisliti. Ostala je bez kompletnoga krova, a sav je namještaj u potpunosti uništen.

"Golo nebo. Znači to je u roku pet sekundi sve potrgalo", dodala je i rekla da su se nakon toga svi skupili, stavili cerade. 

Sve se dogodilo u srijedu, a prvi je majstor mogao doći tek u ponedjeljak. "Bez izolacije, znači samo građa, folija, te ploče i lim 12 i pol tisuća eura. To je više nego moja godišnja plaća", nastavila je u suzama.

Pročitajte i ovo Potres s epicentrom u Sloveniji Opet se tresemo Jak potres u Sloveniji, tresao i riječko područje! Oglasilo se Ravnateljstvo Civilne zaštite

Mještani su osim velike solidarnosti pokazali i veliku snalažljivost.

"Od kuće do kuće selili agregat i pomogli ljudima da im se ne otopi ono najnužnije, barem meso te štete, evo maksimalno svima hvala.

U prvim satima pokazala se još uvijek ona samoorganiziranost ljudi na terenu i službi koji su zapravo i naši mještani. Mi smo svi više- manje volonteri", ispričao je načelnik stožera Civilne zaštite Lipovljani Tomislav Lukšić.

Općina Lipovljani među najteže je stradalima. Gotovo da i nema objekta koji nije oštećen. Prve procjene kažu da je šteta teška najmanje 10 milijuna eura, što je više od tri njihova proračuna. Ne znaju još koliko će uspjeti pokriti.

Pročitajte i ovo Čistoća mora, ilustracija izvijestila Europska komisija "Jedna Švicarska je daleko iza nas": Stručnjakinja o kakvoći vode za kupanje, ali i planktonskim puževima koji izazivaju peckanje

"Ne možemo reći koliko ćemo uopće dobiti sredstava, hoćemo li išta dobiti. Mi se zaista nadamo s obzirom na velike štete da će ipak biti pomoći i države i fondova EU kako bi olakšali prije svega našim sumještanima", rekao je načelnik općine Nikola Horvat.

Štetu mještani moraju prijaviti do utorka.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene