Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svibanjske poplave

Stigla procjena štete za elementarnu nepogodu u Karlovcu, radi se o golemom iznosu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Robert Fajt/Cropix
Grad Karlovac izvijestio je u ponedjeljak da su poplave od 17. do 20. svibnja prema konačnoj procjeni stručnog povjerenstva napravile štetu od gotovo 16,8 milijuna eura, pri čemu su najviše stradale građevine i poljoprivreda.

Grad Karlovac objavio je da su poplave u razdoblju od 17. do 20. svibnja napravile štetu od 16,8 milijuna eura, a najviše su stradale građevine i poljoprivreda. 

Od tog iznosa oko 8,8 milijuna eura odnosi se na štetu nastalu na imovini pravnih, a oko 7,9 milijuna eura na imovinu fizičkih osoba, rekli su u gradskoj upravi, napominjući da će konačna procjena biti dostavljena Županiji koja je treba predati državnom povjerenstvu na daljnje postupanje.

Pročitajte i ovo Izdavanje osobnih iskaznica u Zagrebu - 4 Provjerite Odlične vijesti za brojne građane! MUP objavio veliku novost oko izrade osobne iskaznice

Prirodna nepogoda za Karlovac zbog poplava proglašena je 1. lipnja, a zaprimljeno je 420 prijava šteta. Lokacije je obišlo 18 stručnih timova koji su procjenjivali štete na stradalim kućama i gospodarskim objektima te na infrastrukturi i cestama.

Najveću štetu od 14,9 milijuna eura pretrpjele su građevine, dok je šteta na obrtnim sredstvima na poljoprivredi procijenjena na oko 900 tisuća eura, na opremi oko 733 tisuće, na dugogodišnjim nasadima oko 155 tisuća te na zemljištima oko 50 tisuća.

"Odluku o visini iznosa za naknadu šteta donijet će država, a Grad je, neovisno o tome, za pomoć građanima kojima su u poplavama stradali stambeni objekti osigurao 300.000 eura te još 120.000 eura za poljoprivrednike", napomenuli su iz gradske uprave.

Pročitajte i ovo Ministar Branko Bačić Velika najava Bačić: ''Država u idućih 10 godina sređuje zemljišne knjige za građevinska zemljišta''

Podsjetili su i da je svibanjska poplava treća u godinu dana u Karlovcu, nakon poplava 18. rujna i 12. prosinca 2022. koje su napravile manju štetu pa nije bilo uvjeta za proglašenje elementarne nepogode.

Iz Grada su dodali i da, što se tiče prošlotjednog nevremena i posljedica nema uvjeta za proglašenje elementarne nepogode. Vatrogasci su od srijede do nedjelje imali 181 intervenciju na sanaciji krovišta na kućama i ostalim zgradama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene