450966
450966
450966
450966
450966

STANJE NA ZAPADNOBALKANSKOJ RUTI Strože kontrole, bodljikave žice, ograde i zidovi...

  • , 22.09.2016., 10:44
  • Autor:
  • komentara

Dok se sve glasnije nagađa o novom izbjegličkom valu, provjerili smo kakvo je u ovom trenutku stanje na tzv. zapadnobalkanskoj ruti.

 
 
 
 
Stanje na tzv. Balkanskoj ruti (Video: Dnevnik Nove TV)
Stanje na tzv. Balkanskoj ruti (Video: Dnevnik Nove TV)

Strože kontrole, bodljikave žice, ograde i zidovi uvelike su zatvorili jednu od izbjegličkih ruta, koja je išla i preko Hrvatske, takozvanu zapadnobalkansku.

Ako pogledamo naše okruženje, vidimo da se Mađarska gotovo u potpunosti ogradila. Imaju ogradu i prema Hrvatskoj i prema Srbiji. Slovenija je također zapečatila granicu s našom zemljom. Austrijanci su podigli ogradu od nekoliko kilometara prema Sloveniji, a isto planiraju učiniti i na jednom dijelu granice s Mađarskom, a ako bude potrebno i s Italijom.

Na istoku, kako koja zemlja. Srbija za sada nikakve ograde ne planira. Makedonija je na dva mjesta ogradila granicu s Grčkom. A Bugarska prema Turskoj. Ova je ruta manje-više zatvorena. Sve međutim, ne ovisi o ogradama, već o provedbi sporazuma između Europske Unije i Turske.

Turska u svakom trenutku može prijetiti Europi da će pustiti novi izbjeglički val ako se ne udovolji njezinim zahtjevima. Sporazum je postignut još prije pola godine. Prema njemu Europa daje novac, ubrzava europski put Turske i ukida vize. A za to Turska zadržava izbjeglice. Oni koji stignu u Grčku tamo traže azil, a ako ga ne dobiju, vraćaju se opet natrag u Tursku.

U Grčkoj je u ovom trenutku 60 tisuća ljudi koji čekaju što će biti s njima. Dio bi ih trebao biti razmješten i u ostale zemlje Europske unije, po dogovorenim kvotama. Ali ne žele to sve države.

Najglasnija je Mađarska. Za deset dana održat će referendum o kvotama. Vraćajući se stalno na pitanje izbjeglica, premijer Orban cementira svoju vlast, i istodobno skreće pozornost s drugih tema. A u toj borbi za glasove, izbjeglička kriza je i tema broj jedan u Austriji koja za vikend organizira sastanak zemalja na takozvanoj zapadnobalkanskoj ruti. Pozvana je i Njemačka.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se