450414
450414
450414
450414
450414

'Potrebno je jedinstvo da se ne ponovi migracijska kriza'

  • , 16.09.2016., 13:08
  • Autor:
  • komentara

Bez pojačane sigurnosti i kontrole migracijskog toka u Europskoj uniji će se nastaviti postavljanje unutarnjih granica, upozorio je pred današnji summit EU-a u Bratislavi slovenski premijer Miro Cerar koji zahtijeva više koordinacije i suradnje zbog potencijalnog ponavljanja lanjske izbjegličke krize u Europi.

 
 
 
 
Miro Cerar (Foto: AFP)
Miro Cerar (Foto: AFP)

"Ako ne uvedemo učinkovitu kontrolu na vanjskim granicama, nastavit će se s postavljanjem unutarnjih granica što će štetiti međusobnoj suradnji i ekonomiji i nećemo se moći koncentrirati na druge teme kao što su gospodarski rast i smanjenje nezaposlenosti", kazao je Cerar novinarima, a prenose slovenski mediji.

Prema riječima slovenskog premijera, EU u tom pogledu treba definirati zajedničke točke jer napredovati može samo ako je jedinstvena i to bi već danas u Bratislavi trebalo demonstrirati.
Cerar nije isključio ni potrebu zajedničke europske obrambene politike, kad se radi o migracijskim pritiscima, ali kako je dodao i o kriznim žarištima u susjedstvu Europe.

Tijekom lanjske i proljetne migracijske krize Slovenijom je migrantskom rutom prema sjevernim zemljama prešlo više od pola milijuna migranata i izbjeglica, a kako bi se zaštitila od nekontroliranog vala i poslala poruku odvraćanja potencijalnih migrantskih valova Cerarova je vlada postavila žičane barijere na trećini svoje granice s Hrvatskom. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se