Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugrađeni, ali se ne koriste

Stanari jedne zagrebačke zgrade izbacili razdjelnike, pogledajte što kažu nakon tri mjeseca grijanja

Počinje grijanje (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Počinje grijanje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Branimir Debeljački, predstavnik stanara (Foto: Dnevnik.hr) Branimir Debeljački, predstavnik stanara (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Počinje grijanje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Otkako su ugrađen razdjelnici, stanovi građana su hladniji, a računi za grijanje veći. Neki nezadovoljnici najavljuju građanski neposluh.

Razdjelnici su ugrađeni, ali se ne koriste. A potrošnja u zgradama u koje su ugrađeni plaća se po četvornom metru. Očitanje potrošnje i veća kontrola nad ugradnjom, trebali bi se, tvrde u ministarstvu Tomislava Ćorića, postići izmjenama zakona. Mijenjat će i pravilnik.

Pročitajte i ovo Razdjelnici ostaju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vlada ne odustaje Nastavlja se saga s razdjelnicima: ''Kada krene grijanje, po cijevima kao da ide vlak'' Slika nije dostupna "Kriva je komunikacija" Stižu hladniji dani, a s njima i problemi s razdjelnicima: Neki građani se vraćaju na stari način obračuna

"...predefinirat će se model za obračun te izmijeniti formula za obračun troškova kod obračuna prema razdjelnicima troškova toplinske energije kako bi se nivelirali nekarakteristični slučajevi pretjerane alocirane potrošnje", stoji u izjavi Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Vlasnici 150 stanova iz jedne su zagrebačke zgrade razdjelnike izbacili van.

"Nakon tri mjeseca grijanja nitko nema nijednu primjedbu. Ljudi su zadovoljni i kažu da se konačno griju i plaćaju ono što troše", rekao je predstavnika stanara Branimir Debeljački.

Izbacivanje razdjelnika zagovaraju i udruge i bivši ministar

Izbacivanje razdjelnika zagovaraju i u Udruzi za zaštitu potrošača.

"Dvije studije koje je Ministarstvo naručilo i platilo dokazale su da razdjelnici nisu zakonita mjerila, da ne mogu biti pravedno sredstvo raspodjele računa i da nisu sredstvo energetske uštede", rekla je Ljiljana Mrkonjić iz Udruge potrošača Razdjelnici.

Isto je rekao i bivši ministar.

"U zgradama koje nemaju toplinsku ovojnicu imamo probleme s distribucijom energije i dolazi do značajnih razlika koje su na štetu stanara", rekao je Tomislav Panenić, saborski zastupnik Mosta.

Stanari planiraju i dalje se zalagati za ukidanje razdjelnika, kakve god izmjene ministar energetike predložio.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene