Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kontrola nad velikim igračima

Staje se na kraj utajama: Porezni USKOK provjeravat će 'zlatne dečke'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U lov na velike igrače, koji su na nezakonit način došli do milijuna - kreće porezni USKOK. Njegovo osnivanje ministar financija najavio je početkom srpnja u Dnevniku Nove TV. Poseban je to Ured koji će provjeravati nerazmjer imovine i prihoda - ili kako ministar kaže - zlatne dečke.

Žive luksuzno i imaju više mno što zarađuju. Jesu li se obogatili na nezakonit način, varajući državu na porezu - ubuduće će se nadzirati iz posebnog, specijaliziranog ureda.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Prema RIA-i Ako joj se zaplijeni imovina, uzvratit će istom mjerom: Rusija na raspolaganju ima 288 milijardi dolara imovine! Slika nije dostupna Previsoka stopa poreza na dohodak MARIĆEVU MJERU POZDRAVLJA I OPORBA Rasteretila bi radnike i omogućila veće plaće

Porezni USKOK, kako je već nazvan - provjeravat će 'velike igrače'. 'Radi se o velikim utajama, znači, oni se neće baviti sitnim, malim prevarama, nego da i ovi - zlatni dečki kako sam ih nazvao, ima da netko pazi i na njih sada, malo intenzivnije', kaže ministar Lalovac.

Ured u kojem bi trebao raditi tim najboljih ljudi, i dalje će surađivati s drugim institucijama, poput Državnog odvjetništva i USKOK-a, od kojih je udaljen niti stotinjak metara. Slični odjeli postoje i u drugim europskim državama.

Poduzetnik pet godina nije platio porez: Utajio milijun kuna

Bankovni računi, odnosno, odgovara li imovina pojedinaca prihodima ili je vrjednija - i sada se može provjeriti. I to preko OIB-a. No, u Poreznoj upravi - žele se ozbiljnije primiti tog posla. 'To su stvari, koje u jednom dijelu bivaju i tajne. To će biti malo sofisticiranije metode, zahtijevat će i više vremena i dobru stručnost', kaže v.d ravnatelj Porezne uprave Josip Lozančić.

Na strožu kontrolu ponukali su ih i slučajevi iz manjih sredina gdje su, priznaju, lokalni čelnici itekako imali utjecaj na poreznike, pa su im znali 'progledati' kroz prste.

Iako smatraju da država već ima mehanizme i propise, koji bi doveli do brže naplate dugova, porezni stručnjaci upozoravaju – problem je u onim sredstvima za koje netko kaže da ih je naslijedio ili dobio, a da ni u Hrvatskoj ni vani nisu prošli nikakav sustav oporezivanja.

Zbog sumnje da se novac na taj način skrivao na drugim računima. Do 1. srpnja ove godine pokrenuto je 625 postupaka teških - milijardu i 39 milijuna kuna. Manje od polovice od tog iznosa, htjelo se naplatiti. No, dosad su uspjeli 'utjerati" samo - 11,8 milijuna kuna. Puno veće iznose - država je već izgubila.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene