Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se ocjena ustavnosti

'Sruši' li se ZKP mnoge korupcijske afere padaju vodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi Zakon o kaznenom postupku već više od dvije godine čeka ocjenu ustavnosti.

Za to vrijeme, uhićeni su mnogi sudionici korupcijskih afera. Neki su odležali u pritvoru, nekima je donesena presuda, a nekima se tek sudi. Mnogi sada strahuju, ako Ustavni sud sruši zakon, značit će to potop i za mnoge korupcijske afere!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukinute 43 odredbe Stupa na snagu novi ZKP: Evo kakve promjene donosi Slika nije dostupna Vlada predložila izmjene ZKP-a

Više od dvije godine novi ZKP stoji na Ustavnom sudu. Napadnute su 100-ine točaka, a odluke 13 sudaca još nema. 'On je očigledno dirnuo neke točke u društvu koje su se našle pogođene', rekao je kriminalist Petar Veić. Odvjetnici negoduju već mjesecima. Između ostalog i jer su u neravnopravnom položaju u odnosu na tužitelje koji su glavni gospodari procesa.

>> HND: Javnost mora imati pravodobne informacije o istragama

'Po mom mišljenju je previše odredbi u ovom ZKP-u iz 2008. kojim su značajno narušena prava obrane', smatra odvjetnik Veljko Miljević. 'Ti zahtjevi su dugo na stolu Ustavnog suda, i po meni, s obzirom na značaj teme - oni su trebali biti prioritet', rekao je kriminalist Veić. Jer, po zakonu kojemu je sudbina upitna, već tri godine vode se najznačajnije istrage. Mnogi pritvorenici već su odležali u Remetincu, neki dobili i pravomoćne presude, a nekima se tek sudi.

'Kazneni postupci danas koji se provode po tom zakonu doista su relativno brzo okončani, odnosno relativno brže nego ranije', rekla je uskočka sutkinja Ivana Čalić. Ali, praksa je, kaže Ivana Čalić koja vodi jedan od najvećih sudskih procesa - Fimi mediju, pokazala da su manje izmjene ipak nužne.

'Za očekivati je da će ga u budućnosti trebati doraditi, u smislu pojedinih prava pojedinih sudionika u određenim procesnim stadijima', dodala je Čalić. Zakon koji se morao donijeti zbog Europe očito neće pasti u cijelosti, jer time bi pali mnogi sudski procesi. A Europa je jasno poručila - ako se odustane od borbe protiv korupcije, Hrvatska nema što tražiti u Bruxellesu! Odluka je navodno već donesena, a čeka se samo objava.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene