Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi oko novog ZKP-a

HND: Javnost mora imati pravodobne informacije o istragama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko novinarsko društvo i njegov Zbor sudskih izvjestitelja upozorili su da su se punim stupanjem na snagu novog Zakona o kaznenom postupku pojavili brojni problemi.

HND ističe da su zakonom koji je stupio na snagu 1. rujna nastali brojni za novinare koji prate rad policije, državnog odvjetništva i sudova, čime je javnost zakinuta za pravodobne informacije.

U priopćenju HND-a se navodi da prema novom ZKP-u, državni odvjetnici u potpunosti koordiniraju rad policije te vode istrage, a samim time postali su nadležni i za izvještavanje javnosti o većini 'crnih' događaja te istražnih postupaka.

Napominju da policija, kako je rečeno novinarima na radnom sastanku u MUP-u, može samostalno dati informacije za kaznena djela za koja je predviđena maksimalna kazna do pet godina zatvora.

Za sve ostalo nužne su konzultacije s nadležnim državnim odvjetništvom, što, upozoravaju u HND-u, usporava izvještavanje javnosti, 'a kako smo se uvjerili u nekoliko slučajeva do sada (teška prometna nesreća u Zagrebu, ubojstvo u Gospiću, pronalazak mrtvog tijela u Čazmi...) i potpuno onemogućava dobivanje bilo kakvih detaljnijih službenih informacija'.

Naglašavaju da se zbog toga prikupljanje kvalitetnih podataka o nekom događaju svodi na razgovore sa susjedima, očevicima ili pak neslužbene izvore, te veću ili manju uspješnost u kontaktiranju nadležnog državnog odvjetništva.

Ne ulazeći u probleme što ih je novi ZKP donio u radu Državnom odvjetništvu i policiji, HND traži da se čim hitnije uspostavi normalan tijek informacija o 'crnim' događajima koji su od interesa za javnost.

Pokazalo se, dodaju u HND-u, da radni sastanci koje su novinari održali u DORH-u i MUP-u nisu bili dostatni, te stoga predlaže hitan zajednički sastanak svih nadležnih za odnose s javnošću u tim tijelima kako bi se u okvirima odredaba novog ZKP-a ostvario čim bolji protok novinarima potrebnih informacija.

'Policija ima uhodanu mrežu glasnogovornika i tradiciju odnosa s medijima, dok državna odvjetništva tek rade na tome. Ne možemo prihvatiti da se u prijelaznom razdoblju uskraćuju informacije na koje svi građani imaju pravo', ističu u HND-u.

Kolege novinare pozivaju da prijave sve probleme u dobivanju informacija od policije ili tužiteljstva, kako bi o tome izvijestili i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića te ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka i ravnatelja policije Olivera Grbića. (Hina)

Pročitajte i ovo Rafael Krešić i Dina Čevid "Bit će teško dokazati optužbe" Odvjetnik upozorio na probleme u slučaju Matanić: Otkrio sljedeće poteze policije i tko može podnijeti kaznenu prijavu Bivši ministar obrane Mario Banožić Vještačenje Nakon Milanovićeve opaske oglasio se DORH: Istraga protiv Banožića i dalje je u tijeku

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene