Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbor za zakonodavstvo

SDP-ovci srušili kvorum i poručili Mostovcima: "Nemojte se igrati političara!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za zakonodavstvo niti danas nije uspio održati uspješnu sjednicu jer su SDP-ovci srušili kvorum.

Nakon što se u ponedjeljak na sjednici Odbora za zakonodavstvo nisu pojavili Mostovci koji su predlagatelji izmjena Ovršnog zakona, danas su nakon kraće rasprave kvorum srušili - SDP-ovci.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Polagat će račune biračima Grbin: "Domovinski pokret i IDS moraju se izjasniti" Zoran Milanović u Čakovcu - 5 Rok 20 dana Čeka se datum konstituiranja Sabora: Na potezu je Milanović

Prije toga Nikola Grmoja iz Mosta i SDP-ovac Peđa Grbin ušli su u raspravu oko predloženih zakonskih izmjena.

Grmoja je pojasnio kako je njihov cilj zaštiti građane u problemima.

"Članak 11 - ako se pokrene ovrha na osobom koja je socijalni slučaj, može se na godinu dana odgoditi ovrha, a nema ovrhe jedine nekretnine ako dug ne prelazi 20 tisuća kuna. Ako ih se deložira, država mora pronaći državni stan ili platiti smještaj za tu obitelj na 18 mjeseci", objasnio je Grmoja i podsjetio kako je HNS-ova Vesna Pusić u ponedjeljak kazala, da je šest milijuna kuna bez kojih će ostati stranke ništa. "Evo mi ćemo s tim riješiti problem običnim ljudima", istaknuo je Grmoja. 

Na to je odmah reagirao Peđa Grbin.

"Skočili ste malo jer ste u minusu i ove godine ćete isplatiti strankama preko 60 milijuna kuna.
Kad idete mijenjati Ovršni zakon i nešto o čemu nemate pojma... Članak kojim uvodite posebnu državnu skrb za one koji ostaju bez nekretnine, to se odnosi isključivo na one koji su imali nekretninu u vlasništvu, ali diskriminirate one koji nemaju nekretninu u vlasništvu. Ne odnosi se na obitelj koja je bila u njemu i koja je izgubila posao i izbačena je iz stana. Izdvojili ste jednu skupinu građana, odlučili ih zaštiti, a sve ostale zaboravili. Primjerice, zlostavljane žene. Zbog toga nećemo podržati zakon. Nemojte se igrati političara", poručio je Grbin nakon čega su SDP-ovci napustili sjednicu. 

Grmoja je konstatirao kako je SDP imao priliku pomoći:

"Imali su priliku pomoći svima, i onima o kojima ja govorim i onima drugima, ali nisu to učinili".


Prošao prijedlog o kažnjavanju zastupnika zbog nedolaska na glasovanje

Odbor za Ustav raspravljao je o paketu zakona koji su dio Mostovih jamstava, a koji se odnose na prava i dužnosti zastupnika te njihov izbor u Sabor. Izmjene koje predlaže Most uključuju novčanu kaznu od 500 kuna za zastupnike koji se bez valjanog razloga ne pojave na glasanju u Saboru.

Arsen Bauk (SDP) zatražio je da se povuče prijedlog.

"To može biti svaki dan kada predsjednik Sabora odluči. Ne znam na koga će se primijeniti taj zakon ako neće na opoziciju koja nije došla na glasovanje, a u zgradi je Sabora i ako neće na one koji su opravdano izostali", kazao je Bauk.

Milorad Pupovac (SDSS) smatra da bi zastupnici trebali obavljati svoje obveze savjesno bolje.

"Ova vrsta penalizacije rada u okolnostima kakvu imamo danas je u sukobu s presumpcijom svakog od nas da mi stojimo kao suprotnost nečem. Da se možemo usprotiviti zakonu, inicijativi. Jedno od takvih dopuštenih sredstava je da ne sudjelujemo u glasovanju ili da tako izbjegnemo sukob sa savjesti. Evidencija ulaska nije donijela rezultat, pa neće ni ovo. Ovo će pasti na Ustavnom sudu s jedne strane, a s druge neće donijeti rješenje", ustvrdio je Pupovac dodavši da je najmanji problem glasovanje, a da su puno veći kvorumi na odborima.

HDZ-ovac Marko Šimić pojasnio je da penalizacija zastupnika nije ništa novo te da se primjenjuje u Europskom parlamentu.

"U pripremi zakona uzeli smo anketu koja je rađena u 29 zemalja. U 21 postoji mogućnost isključenja sa sjednice, novčana kazna je u 14 zemalja zbog nedolaska. Moguće je smanjenje plaće zbog kršenja načina rada. Naše kolege mogu rušiti kvorum, mi samo želimo vidjeti odazivaju li se naši kolege na dan glasovanja u Saboru. Mi smo spremni razmotriti i radikalnije rješenje ako ga netko ponudi, mi ga sad nećemo nuditi", kazao je Šimić.

Prijedlog da se zastupnici kažnjavaju zbog nedolaska na glasovanje prošao je sa sedam glasova dok je pet zastupnika bilo protiv.

Most i HDZ podržala i Vesna Pusić

Kad je riječ o prijedlogu da se na lokalnim izborima te onima za Sabor zabrani kandidiranje osoba koje imaju koje su pravomoćno osuđene, Peđa Grbin upozorio je na neujednačenost na državnoj i lokalnoj razini.

"Zašto su uvjeti kandidiranja stroži za primjerice gradsko vijeće Pule ili gradonačelnika Zagreba, nego za zastupnika u Sabor?" upitao je Grbin.

Tomislav Saucha iz SDP-a upozorio je da treba razlikovati kazneni postupak i pravomoćnu presudu.

"Dok god nema pravomoćnu presudu ne bi bilo pravedno da ga se miče iz političkog života.
Imamo nekoliko HDZ-ovaca koji imaju protiv sebe više kaznenih optužnica. Za zastupnike u Sabor bi trebali biti stroži uvjeti. Netko nekome zvizne malo jači šamar i ta osoba ga tuži. Dugi su rokovi rehabilitacije. Pa diskriminacija, ta kaznena djela nisu obuhvaćena. Otvorili smo Pandorinu kutiju, stavljamo se u funkciji arbitra. Koja su djela jača od drugih?" upitao je Saucha i predložio da se uzme u obzir duljina kazne i pravomoćnost presude.
U obranu HDZ-a ustao je Branko Bačić koji je rekao:

"Neka govori precizno kada govori o članovima HDZ-a koji su pravomoćno optuženi ili imaju pravomoćnu optužnicu. U HDZ-u nema takvih ni u Saboru ni na lokalnoj razini. Upravo je SDP bio taj koji je podržavao takve kandidature".

Kada je riječ o prijedlogu da birači na izborima zastupnika za Hrvatski sabor imaju mogućnost dati tri preferencijalna glasa, predlagači su pojasnili da im je cilj povećati mogućnost da građani utječu na to tko će biti izabran, odnosno da se smanji utjecaj stranačkih vodstava.

SDP-ovci su zatražili da se na ovu temu sazove tematska sjednica.

"Dajte to svom budućem ministru Kovačiću neka to napravi u normalnoj proceduri. Jedino ako se bojite da će vas partneri prevariti ili da ćemo izbore za Sabor imati za manje od šest mjeseci", bocnuo je Saucha vladajuće.

Prijedlozi zakonskih izmjena ipak su prošli većinom glasova, uz zaključak da se održi tematska sjednica, a podržala ih je i oporbena Vesna Pusić (HNS).
 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene