Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vučićevo priopćenje

OŠTRA PORUKA IZ SRBIJE 'Nećemo mijenjati zakon samo zato što se to Hrvatskoj hoće'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanska vlada izrazila je u petak zaprepaštenje odlukom Hrvatske da ne podrži europski put Srbije nakon što joj Hrvatska nije dala suglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pristupnim pregovorima s Europskom unijom.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić poručio je da Srbija neće ispuniti uvjete koje od nje traži Hrvatska.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata" Aleksandar Vučić - 1 Posjetio Macrona Vučić nabavlja 12 borbenih aviona, cijena je paprena

'Vlada Republike Srbije zaprepaštena je odlukom Hrvatske da ne podupre europski put Srbije. Za takvu odluku, Republika Hrvatska nije imala ni jedan jedini valjan razlog. Srbija je primila na znanje stajalište Republike Hrvatske i Srbija neće dozvoliti da je bilo tko u Europi i svijetu, pa ni Republika Hrvatska, na bilo koji način ucjenjuje, ponižava i omalovažava', navodi srbijanska vlada u priopćenju.

U priopćenju je istaknuta i poruka premijera Aleksandra Vučića da je 'Srbija zemlja slobodarskog naroda i da nikada neće biti vreća za udaranje bilo kome'.

Ranije je Vučić u Novom Sadu, na predizbornom skupu Srpske napredne stranke čiji je predsjednik, rekao da Srbija neće nikoga moliti niti će mijenjati svoje zakone samo zato što to Hrvatska traži.

Hrvatska je u petak u Bruxellesu na sastanku radne skupine za proširenje EU uskratila suglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU, a nastavak razgovora najavljen je za sljedeći tjedan.

Hrvatska inzistira da u pregovaračko poglavlje o pravosuđu kao mjerila bude ugrađeno da Srbija ukine nadležnost za ratne zločine na području cijele bivše Jugoslavije, provede zaštitu hrvatske manjine te ostvari punu suradnju s Haškim sudom.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač rekao je u petak u Zagrebu da Hrvatska očekuje da se Europska komisija očituje kako misli ugraditi te kriterije u pregovaračka mjerila.

'Ni na čije ultimatume nećemo pristajati', reagirao je Vučić na vijest da je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 23 u pregovorima s EU-om.

Vučić je naglasio kako Srbija neće mijenjati 'zakon koji je dobar samo zato što se to Hrvatskoj hoće'.

Ustvrdivši kako je Srbija sve vrijeme štitila vlastite interese, te da će to činiti i u budućnosti, Vučić je rekao kako se od Srbije danas očekuje da nekog moli.

'Srbija je zemlja koja se nalazi na putu u EU, ali je štitila svoju slobodu i neovisnost. I danas, kada u Bruxellesu Hrvatska neće da se izjasni i pruži podršku Srbiji na njezinu europskom putu, neki očekuju da ćemo nekoga moliti... Ali, nećemo uputiti nijedan telefonski poziv', rekao je Vučić.

Ocijenivši kako su 'mnogi željeli' da Srbija nema jaku vladu kako bi joj mogli nametnuti uvjete za razgovore s Prištinom ili da bi je ponižavali u odnosima u regiji, Vučić je rekao da se Srbiji mogu nametati stajališta, ali ih ona ne može i neće prihvatiti.

Beogradski elektronički mediji izvješćuju iz Bruxellesa da je radna skupina za proširenje Europske unije završila današnji sastanak bez suglasnosti Hrvatske da Srbija otvori pregovaračko poglavlje 23 s EU-om.

Postignuta je suglasnost da se u lipnju otvori poglavlje 24, a na sastanku radne skupine EU za proširenje Hrvatska nije iznijela stajalište o otvaranju poglavlja 23 tako da je ta točka skinuta sa dnevnog reda i o tome će se ponovo razgovarati.

'Hrvatska predstavnica nije imala instrukciju iz Zagreba, tako da se prešlo preko ove točke i ona je ostavljena za sljedeći tjedan', rekla je srbijanskim medijima voditeljica pregovaračkog tima Srbije s EU-om Tanja Miščević. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene