Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'To je veliki napredak u odnosima zemalja'

Srbija pozdravila mogućnost povlačenja tužbe RH za genocid

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koordinator srbijanske vlade za odnose s javnošću Slobodan Homen izjavio je kako Srbija pozdravlja najavu mogućnosti povlačenja hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu (ICJ) te, uz ocjenu da je to veliki napredak u odnosima dviju zemalja, srbijansku reakciju najavio tek ukoliko Hrvatska službeno nešto poduzme po tom pitanju.

'Što se tiče vlade Republike Srbije, mi pozdravljamo najavu mogućnosti povlačenja tužbe, ali bilo kakva konkretna reakcija može nastupiti tek kad Hrvatska službeno podnese zahtjev za povlačenje tužbe Međunarodnom sudu pravde', kazao je Homen srbijanskoj agenciji Tanjug.

Pozivajući se na hrvatski tisak, beogradski mediji proteklih su dana javljali da Hrvatska namjerava povući tužbu protiv Srbije za genocid, prenoseći kako je to najavila hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova (MVEP) Vesna Pusić.

'Mislim da je to veliki napredak u našim odnosima i očekujem konkretne poteze Hrvatske u budućnosti', naveo je Homen, koji je i državni tajnik srbijanskog Ministarstva pravosuđa.

No hrvatska je ministrica danas izrazila protivljenje povlačenju tužbe za genocid protiv Srbije pred ICJ-em ukoliko se ne riješe pitanja nestalih, opljačkane imovine i ratnih zločina.

'Nisam za povlačenje tužbe ukoliko ne riješimo tri temeljna pitanja: pitanja nestalih, opljačkane imovine i ratnih zločina', kazala je Pusić nakon predstavljanja referendumske kampanje o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Također je ustvrdila da će biti dosta protivljenja s obje strane da se sporna pitanja riješe. 'Održavanje sukoba niskog intenziteta ne koristi građanima, ali koristi političkim izborima', ocijenila je.

Pročitajte i ovo Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

'Srbija najviše inzistira na rješenju pitanja imovine'

Homen je naveo kako je Srbija višekratno ponavljala da je sve sporove najbolje rješavati na miran način, za pregovaračkim stolom te da je potpuno svjesna toga da postoji niz problema još iz devedesetih godina prošlog stoljeća, među kojima i ona na čijem rješenju i sama inzistira.

'To je, prije svega, pitanje imovine građana Hrvatske srpske nacionalnosti, pitanje stanarskih prava... To su otvorena pitanja koja hitno treba rješiti, prije svega imajući u vidu da je rat završen prije 15 godina, a i dalje građani nemaju pravo na ono što je zajamčeno svim pravilima i civilizacijskog svijeta i Europske unije, a to je pitanje privatnog vlasništva', kazao je Homen.

Hrvatska je u srpnju 1999. podnijela tužbu protiv Srbije za genocid tijekom rata od 1991. do 1995., za koju se ICJ 18. studenoga 2008. proglasio nadležnim. Srbijanska je vlada na tu tužbu odgovorila podizanjem protutužbe za genocid protiv Hrvatske pred istim sudom u siječnju 2010.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene