Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši logoraši ogorčeni

'Srbija pokazala da je umiješana u zbivanja oko logora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši logoraši koji su danas namjeravali posjetiti mjesta nekadašnjih koncentracijskih logora Stajićevo i Begejci, na kojima su nakon pada Vukovara bili zatočeni i mučeni, ocijenili su danas u Zagrebu da je to što su srbijanske vlasti iznenada otkazale već dogovoreni posjet, politički odgovor Srbije.

Predsjednik Udruge pravnika Vukovar '91 Zoran Šangut rekao je na konferenciji za novinare da ne zna zašto je Srbija poslala takvu poruku, ali da je to prije svega politički odgovor i da takva poruka nije mogla biti donesena bez najviših institucija Republike Srbije, uključujući i predsjednika Borisa Tadića. Podsjetio je da su jučer od srbijanske strane preko hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova dobili negativan odgovor vezan uz njihov posjet te da su oni to protumačili kako tamo nisu dobrodošli.

Pročitajte i ovo Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…" Slika nije dostupna Šangut: 'Pravda nije sustigla zločince'

Udruga pravnika Vukovar '91 i Udruga branitelja logoraša Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije najavili su da će zbog otkazivanja posjeta tražiti razgovor s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, premijerkom Jadrankom Kosor i ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem.

Udruge su jučer izvijestile da im je srbijanska strana otkazala za danas zakazan posjet mjestima nekadašnjih logora u Srbiji jer im ne može jamčiti sigurnost. Mjesta nekadašnjih logora udruge su planirale posjetiti još 3. listopada ali su na zamolbu srbijanske strane taj posjet odgodili za dva tjedna. Na tim mjestima namjeravale su postaviti spomen-ploče, odati počast braniteljima i civilima koji su bili žrtve mučenja i potaknuti obje države da procesuiraju odgovorne. Šangut je kazao da oni neće odustati od tih ciljeva i kako je njihov motiv sada još veći da se tamo postave spomen-ploče.

'Srbija pokazala da je umiješana oko zbivanja sa logorima'

Ilija Ačkar iz Udruge branitelja logoraša ocijenio je da je Srbija otkazivanjem njihova posjeta mjestima nekadašnjih logora pokazala da je umiješana u ta zbivanja i da to ne može prihvatiti.

Pero Kovačević iz Udruge pravnika Vukovar '91 kazao je da su njihove aktivnosti koje su poduzimali kako bi se procesuiralo sve ratne zločine dobile konačne rezultate te da su u četvrtak dobili odgovor od Državnog odvjetništva RH da će ratni zločini počinjeni u Srbiji i Crnoj Gori ući u fazu procesuiranja. Istrage se vode protiv generala Aleksandra Vasiljevića, zapovjednika vojne kontraobavještajne službe JNA (KOS) , koji je nadzirao logore, Đure Živanovića, zapovjednika logora Stajićevo i Begejci te zapovjednika logora u Dalju Emila Tajse. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene