Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje hrvatskim generalima

Srbi su prije Oluje napuštali Krajinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Načelnik sektora civilne policije UN-a u sektoru Jug, kanadski časnik Normand Boucher, izjavio je u četvrtak na suđenju trojici hrvatskih generala na Haškom sudu da je stanovništvo tzv. krajine počelo napuštati to područje i prije početka Oluje, ujutro 4. kolovoza 1995. godine.

'Da, izgledalo je kao da ljudi tog dana žele otići...ali sve je počelo još ranije', kazao je novi svjedok Tužiteljstva na glavnom ispitivanju, ponovivši svoja opažanja i u protuispitivanju Grega Kehoea iz braniteljskog tima generala Ante Gotovine, pojasnivši da su odlasci počeli već nakon granatiranja Zagreba u svibnju. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Komentirat će reakciju na presudu Što očekujete od današnjeg boravka glavnog haškog tužitelja u Zagrebu? Slika nije dostupna Nastavlja se zajednička strategija Obrani Markača zločinački pothvat, Gotovininoj topnički dnevnici

>> Tužiteljstvo izvelo novog svjedoka na suđenju "Gotovina, Čermak i Markač"

>> Gotovina, Čermak i Markač prvi puta zajedno u sudnici

'Dva su događaja razbila samopouzdanje Srba pobunjenika, akcija HV-a kojom je za pet, šest sati zauzet sektor Zapad i događaji nakon 1. svibnja, tj. raketiranja Zagreba Orkanima', kazao je Boucher.

Prema njegovim riječima , 'Srbi su shvatili da JNA i Srbija nisu više iza njih i da neće doći Veliki brat da im pomogne'.

'Uz to, shvatili su da je Hrvatska vojska dobro uvježbana i to ih je prestrašilo jer 1991. nije bilo tako', dodao je Boucher.

Kako je svjedok često koristio izraz 'Srbi pobunjenici', Orie ga je zamolio da pojasni što time misli i da li razlikuje pripadnike krajinske vojske od civila.

'Svi muškarci između 18. i 65. godine su bili na popisu tzv. krajinskog obrambenog sustava', kazao je Boucher, pojasnivši da su bili uniformirani i naoružani. 

Nakon sastanka Milošević-Tuđman počelo iseljavanje

Nastavivši svjedočenje, opisao je da je krajem srpnja, nakon propalog sastanka Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića, pučanstvo nastavilo napuštati područje.

Također je potvrdio da je, zahvaljujući redovitim jutarnjim brifinzima, znao i da krajem srpnja HV zauzima Dinaru.

'Ja sam znao što se događa. Pukovnik Leslie mi je kazao da 10.000 hrvatskih vojnika čeka da upadne', opisao je Boucher situaciju uoči Oluje uz opasku da je tu brojku smatrao 'pretjeranom'. On je također kazao da je, osim što je stanovništvo počelo odlaziti, i UN smanjio svoje osoblje u sektoru i uoči napada je misija bila znatno smanjena.

'I mi smo se prilagodili novonastaloj situaciji', dodao je svjedok.

Prema njegovim riječima, nije bilo pitanje hoće li se HV pokrenuti neko kada'. Što se tiče evakuacije stanovništva, kazao je da nema saznanja o tome da je postojao plan, te da također 'nije bilo naznaka da bi se srpska vojska predala'.

On je, kako je rekao, zajedno s generalom Alainom Forandom, želio da se 'izbjegne krvava urbana bitka' ali je stanovništvo pronašlo rutu za evakuaciju prema Topuskom u sektoru Sjever. 

Otvorio se koridor prema Topuskom

Na pitanje Kehoea da li je general Gotovina dobro isplanirao napad, otvorivši rutu za povlačenje stanovništva, kazao je da 'ne zna tko je što isplanirao' ali 'bilo je očigledno da se otvorio koridor prema Topuskom'.

'Nisam imao saznanja o planu napada, zauzimanju Knina i otvaranju pravca za bijeg, ali informacija o pravcu prema Topuskom se širila među ljudima', pojasnio je Boucher.

Odgovarajući na pitanja o granatiranju Knina, Boucher je kazao da je jedna granata probila krov njegove kuće a da je pogođena i kuća osoblja UNCIVPOL-a, ocijenivši da su prave mete bile sjeverna vojarna i zgrada 'milicije'.

'Moja je kuća bila na izravnom pravcu prema vojarni i policiji. Ja vjerujem da su to bili ciljevi ali da su dvije granate 'podbacile', rekao je Boucher.

Predsjedavajući sudac Alphons Orie je inzistirao da pojasni na temelju čega donosi tu procjenu, imajući u vidu da Tužiteljstvo čvrsto stoji na stajalištu da je granatiranje bilo neselektivno.

'Iako sam policajac i nemam vojnog znanja mogu zaključiti da ako ste u borbenoj situaciji pokušat ćete što prije neutralizirati najopasnijeg protivnika, a u ovom slučaju su to bili sjeverna vojarna i zgrada policije', pojasnio je Boucher. 

Hrvatski vojnici nisu prošli nikakvu obuku

Govoreći o pljački i paležu kuća nakon Oluje, svjedočio je o incidentu u selo Kosovo kada su obični vojnici, što je zaključio po tome jer niti jedan nije imao čin', iz kamiona vadili neke kanistre a poslije je vidio da kuće gore.

'Mislim da se radilo o odmetnutim, nediscipliniranim vojnicima koji su se oteli kontroli', kazao je na kraju rasprave Boucher, dodavši da su hrvatsku vojsku činili i na brzinu regrutirani vojnici koji nisu prošli nikakvu obuku.

Boucher je 76. po redu svjedok Tužiteljstva na suđenju Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču optuženim za zločine tijekom i nakon Oluje. Svjedok je u sektor Jug stigao u siječnju 1995. kao civilni promatrač UN-a u Drnišu, a ubrzo postaje načelnik sektora civilne policije. Knin napušta 22. kolovoza iste godine.

U iskazu je u više navrata ponovio da je tijekom misije pokušao biti objektivan i slušati obje strane, te da kod Kanađana od akcije 'Medački džep' prevladavao 'negativan stav' prema hrvatskoj strani.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene