Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priča o posvojenju

VIDEO Spori sustav, ali sretno dijete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo priču o jednoj sretnoj obitelji, ali i sporom sustavu iz kojeg je cilj izvući što više djece i pružiti im obiteljsku ljubav.

Raste broj posvajanja u Hrvatskoj i to djece starije od 5 godina. Dobre su to vijesti, unatoč još uvijek poražavajućim brojkama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za ožujak Roditelji, provjerite svoje račune: Počinje isplata dječjeg doplatka Chongqing U Kini pogubljen par Opak, okrutan i odvratan zločin: Nagovorila ljubavnika da ubije svoju djecu kako im ne bi bila prepreka u vezi

U Registru djece u domovima u Hrvatskoj nalazi se njih 580. Istovremeno, u registru potencijalnih posvojitelja, zaključno s petkom, bilo je njih 891. Postupci posvajanja neznatno se ubrzavaju, ali registri u tome pomažu. Velik broj potencijalnih posvojitelja u tijeku postupka odustaje zbog sporog sustava i dugotrajnih sudskih postupaka.

Divan primjer

Veliko dijete daje jako puno ljubavi ispunjava život i daje mu smisao. Već 4 godine sretno žive zajedno. Djevojčica je posvojena kada je imala 7 godina, došla je u novu sredinu, u novu obitelj, krenula u školu i odlična je učenica. 'Naravno itekako me bilo strah i obitelji i okoline i škole i mnogih drugih problema', rekla je majka posvajateljica. No kada je prvi put čula riječ mama, sve je probleme, priča, zaboravila.

Uskrs kao blagdan za obitelj iz naše priče poseban je, djevojčica je svoj novi dom dobila upravo pred taj blagdan. 'Na veliki petak prije Uskrsa, taman. Svi čekaju bebu za Božić, ja sam za Uskrs i radimo sve što i druge obitelji rade za Uskrs', rekla je majka posvojiteljica.

Najteže je kada djeca ostanu dugo u sustavu

Većina djece u sustavu ako u njemu ostanu imat će neke od mogućih problema.

'Dijete mora biti u središtu procesa posvojenja'

'Djeca koja su rasla u obiteljima koje nisu bile dobre za njih, djeca koja su zbog toga dodatno traumatizirana, djeca koja imaju neke oblike poteškoća u razvoju, međutim, nakon posvojenja, zapravo su djeca procvala, uspjeh u školi se popravio i nemaju više traume', rekla je Ana Butković, iz Ministarstva socijalne politike.

Sustav se popravlja

Od 580 djece u domovina, 68 ih je u dobi do 5 godina, 84 od 6 do 10 godina, 132 od 11 do 14 godina te čak 296 od 15 do 18 godina. Otkako je napravljen registar djece i posvojitelja sustav se popravlja. 'Nalazimo na licu mjesta razloge zašto neki centar, ako je dijete smjestio u dobi od 8 godina, zašto to dijete danas sa 13 godina nije još posvojeno i najvjerojatnije teže će naći posvojitelja', kaže Butković.

Koprivnički dom Svitanje primjer je rada s djecom. Gotovo su sva djeca kod udomitelja. 'Kada je dijete potrebno izdvojiti iz obitelj,i tada je najbolje djetetu naći zamjensku obitelj, a to je za početak udomiteljska obitelj', kaže Milivoj Androlić, ravnatelj Doma svitanje.

U prošloj je godini posvojeno 107 djece. Mlađih od godine 24, do pet godina 46 do 10 godina čak 30. Njih 6 do 14 godina i čak jedno dijete između 16 i 8 godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene