445914
445914
445914
445914
445914

Miro Barešić dobio 'krvavu' ruku i nogu

Dijelovi spomenika Miri Barešiću u Dragama kod Pakoštana ofarbani su crvenom bojom.

 
 
 
 
Spomenik Miri Barešiću (Foto: Facebook)
Spomenik Miri Barešiću (Foto: Facebook)

U noći sa subote na nedjelju, prebojana je ruka i noga spomenika Miri Barešiću koji je postavljen prije osam dana u Dragama.

Fotografija oskvrnjenog spomenika objavljena je na Facebook stranici Antifa Šibenik uz post: 

'Dobili smo fotografiju dovršenog spomenika ustaškom ubojici Miri Barešiću.
Barešić je bio član opskurne paraustaške organizacije ‘Hrvatski narodni otpor’, koja je osnovana 1960. godine u Madridu pod vodstvom zločinca Maksa Luburića, koji je ubio narodnog heroja Vladimira Rolovića borca Lovćenskog partizanskog odreda, 1. proleterske, 1. dalmatinske i 15. majevičke brigade, 17. i 38. istočnobosanske divizije NOVJ.' 

U PU zadarskoj kažu kako je očevid napravljen, a kriminalistička istraga u tijeku. Počinitelji su za sada - nepoznati.

Inače, otvorenje spomenika izazvalo je burne reakcije, a iz Srbije je Hrvatskoj čak stigla prosvjedna nota. Srbija je zatražila od Hrvatske da se jasno ogradi od 'osuđivanog teroriste', kako nazivaju Barišića.

Miro Barešić bio je hrvatski branitelj koji je poginuo 1991. godine, ali je također i osuđen u Švedskoj na zatvorsku kaznu zbog sudjelovanja u ubojstvu jugoslavenskog veleposlanika Vladimira Rolovića.

Na svečanosti otkrivenja spomenika prisustvovali su general Ante Gotovina, tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović, tehnički ministar branitelja Tomo Medved, glavni tajnik HSP-AS-a Pero Ćorić i brojni građani. Kip je djelo akademskog kipara Ivana Kujundžića.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se