Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Znanje nije roba'

Blokada se širi: Studenti ne odustaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su jutros zaposjeli dvoranu Filozofskog fakulteta u Splitu, studenti su poslijepodne odlučili blokirati čitav fakultet te su se na taj način pridružili svojim zagrebačkim kolegama, koji su i danas nastavili s blokadom nastave na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Plenum skupine studenata Filozofskog fakulteta u Splitu poslijepodne je odlučio da se, zbog zahtjeva za besplatnim visokim obrazovanjem, blokira cijeli fakultet čije su prostorije na nekoliko mjesta u gradu, izvijestili su sudionici plenuma, zatvorenog za javnost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ni na alternativnim lokacijama Ni danas nema nastave na Filozofskom fakultetu Slika nije dostupna Na plenumu odlučili Studenti izglasali blokadu, u Splitu nastavu prate prosvjedi

Čim su donijeli tu odluku, studenti su zaposjeli zgradu Filozofskog fakulteta u Radovanijevoj ulici u Splitu u kojoj je velika dvorana, a do kraja dana zaposjest će i prostorije na ostalim mjestima. Istaknuli su kako će blokadom zgrada i prostorija ometati nastavu i onemogućavati rad Filozofskog fakulteta u Splitu, ali će dopustiti održavanje konzultacija, kolokvija i ispita. Filozofski fakultet u Splitu ima 2800 studenata, a novi plenum studenata tog fakulteta najavljen je za sutra navečer.

'Novi prijedlog ne sadrži ono što smo tražili'

Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta i danas nastavljaju blokadu nastave na tom fakultetu, ocjenivši da prijedlog novog modela financiranja obrazovanja 'nije ono što studenti traže', a da prijedlog zakona ne donosi ništa više od nove formulacije i jasnije regulacije modela koji već postoji. Na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici studenata pojasnili su da od četiri postojeća mehanizma naplaćivanja studija, ministrov model eliminira jedino onaj 'studija za osobne potrebe', dok naplaćivanje izvanrednog studija i ECTS-bodova te naplaćivanje po linearnom modelu, prema proizvoljno definiranim pragovima uspješnosti, i dalje ostaju dijelom sustava. Taj model, upozoravaju, uopće ne predviđa javno financiranje postdiplomskog studija.

Studenti nezadovoljni modelom ministra Fuchsa, jer se njime ne predviđa javno financiranje postdiplomskog studija. Ponavljaju kako je postojećim sustavom visokog obrazovanja, koji predložene izmjene neće bitnije promijeniti, širokim slojevima socijalno ugroženih onemogućen pristup visokom obrazovanju. Studenti su danas kazali i kako se ne slažu s referendumskim odlučivanjem o nastavku ili prekidu blokade jer ta metoda ne predviđa raspravu, argumentaciju i razmjenu mišljenja, već samo odgovor na jedno postavljeno pitanje.

Kazali su i kako ih dekan Filozofskog fakulteta Damir Boras podržava te da s njim komuniciraju, istaknuvši da je Boras promijenio odluku o zabrani ulaska novinarima na Filozofski fakultet, koji ipak sada mogu snimati po auli zgrade i na konferencijama za novinare. Još su jednom reagirali na optužbe kako zahtjevi za besplatnim obrazovanjem odgovaraju tzv. vječnim studentima, istaknuvši da to nije moguće po Bologni. Po Bologni ne postoji padanje godine već samo ispita, poručili su studenti

Splitski studenti blokirali dvoranu Filozofskog fakulteta

Osamdesetak studenata zaposjelo je danas u podne veliku dvoranu Filozofskog fakulteta u Splitu provodeći tako sinoćnju odluku plenuma dijela studenata splitskog Sveučilišta da se zbog zahtjeva za besplatnim studiranjem blokira ta dvorana. U polusatnoj akciji zaposjedanja dvorane studenti su nosili natpise na kojima je stajalo: ‘Znanje nije roba’, ‘Mi studiramo, oni profitiraju’ i ‘Jedan svijet, jedna borba’, a povremeno su se čuli uzvici: ‘Besplatno školstvo!’ Nakon blokade, to jest zaposjedanja dvorane, plenum studenata ostao je u dvorani na sjednici na kojoj će se, kako je rečeno, donijeti odluka o tome hoće li se deblokirati velika dvorana Filozofskog fakulteta u Splitu ili će se nastaviti blokada cijelog fakulteta čije su prostorije na nekoliko mjesta u gradu.

>> Riječki i zagrebački Filozofski fakulteti nastavljaju blokadu

Uoči početka plenuma, na zahtjev studenata, okupljeni novinari napustili su dvoranu te je sjednica studentskog plenuma zatvorena za javnost. Studenti okupljeni na današnjem plenumu Filozofskog fakulteta u Splitu također su rekli kako nisu zadovoljni najnovijim prijedlozima ministra obrazovanja, znanosti i športa Radovana Fuchsa o visokom obrazovanju, tvrdeći kako je to ‘prijedlog školarine’, a ne besplatnoga visokog obrazovanja. (Hina)

Podržavate li novu studentsku blokadu?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene