457615
457615
457615
457615
457615

"I U MOM GRADU SVIJETLI VUKOVAR" Tisuće Splićana na mimohodu odale počast gradu heroju

Ovu akciju, koju organizira navijačka skupina Torcida, Split održava već četvrtu godinu zaredom.

 
 
 
 
Split u čast Vukovaru (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL)
Split u čast Vukovaru (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL)

Više od dvije tisuće Splićana sudjelovalo je u petak navečer u mimohodu duž Vukovarske ulice obilježavajući tako, u organizaciji navijačke skupine Torcida, 25. godišnjicu stradanja Vukovara.

Duž nogostupa uz Vukovarsku ulicu upaljeno je na tisuće svijeća u sklopu akcije "I u mom gradu svijetli Vukovar", a koju Splićani tradicionalno organiziraju svake godine 18. listopada u spomen na tragediju i žrtve Vukovara.

Tijekom mimohoda promet Vukovarskom ulicom, koja je najduža i najprometnija u Splitu, bio je zaustavljen te su vozila preusmjeravana na druge prometnice.

"Ovim mimohodom odajemo počast gradu heroju Vukovaru koji je simbol Domovinskog rata i simbol žrtve," rekao je tajnik Torcide Toni Baletić. Prema procjeni organizatora, u mimohodu je sudjelovalo više od dvije tisuće Splićana.

Mimohod u spomen na žrtvu Vukovara u Splitu organizira Torcida od 2012. godine, a Baletić je istaknuo kako to nije navijački nego "građanski i narodni" mimohod. Po njegovim riječima, Vukovar i njegove žrtve zaslužuju da se pronađu nestali te da ih se "mirno pokopa tako da na njihove grobove može otići svatko tko želi i zapaliti svijeću."

Mimohod duž Vukovarske ulice trajao je više od sat vremena, a pri dolasku na krajnje odredište na križanje s Velebitskom ulicom sudionici su zborno zapjevali "Oj Hrvatska mati," te klicali Vukovaru.

Sudionici su na čelu mimohoda nosili višemetarski transparent s natpisom "Hrvatska" te zastavu s vukovarskim gradskim obilježjem. Nosili su i pet zastava: državnu zastavu Republike Hrvatske, zastave s natpisima "Zbor veterana Hrvatske narodne garde", "Pauci" i "HVO" te s natpisom "HOS Za dom spremni". (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se