457615
457615
457615
457615
457615

"I U MOM GRADU SVIJETLI VUKOVAR" Tisuće Splićana na mimohodu odale počast gradu heroju

Ovu akciju, koju organizira navijačka skupina Torcida, Split održava već četvrtu godinu zaredom.

 
 
 
 
 
Split u čast Vukovaru (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL)
Split u čast Vukovaru (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL)

Više od dvije tisuće Splićana sudjelovalo je u petak navečer u mimohodu duž Vukovarske ulice obilježavajući tako, u organizaciji navijačke skupine Torcida, 25. godišnjicu stradanja Vukovara.

Duž nogostupa uz Vukovarsku ulicu upaljeno je na tisuće svijeća u sklopu akcije "I u mom gradu svijetli Vukovar", a koju Splićani tradicionalno organiziraju svake godine 18. listopada u spomen na tragediju i žrtve Vukovara.

Tijekom mimohoda promet Vukovarskom ulicom, koja je najduža i najprometnija u Splitu, bio je zaustavljen te su vozila preusmjeravana na druge prometnice.

"Ovim mimohodom odajemo počast gradu heroju Vukovaru koji je simbol Domovinskog rata i simbol žrtve," rekao je tajnik Torcide Toni Baletić. Prema procjeni organizatora, u mimohodu je sudjelovalo više od dvije tisuće Splićana.

Mimohod u spomen na žrtvu Vukovara u Splitu organizira Torcida od 2012. godine, a Baletić je istaknuo kako to nije navijački nego "građanski i narodni" mimohod. Po njegovim riječima, Vukovar i njegove žrtve zaslužuju da se pronađu nestali te da ih se "mirno pokopa tako da na njihove grobove može otići svatko tko želi i zapaliti svijeću."

Mimohod duž Vukovarske ulice trajao je više od sat vremena, a pri dolasku na krajnje odredište na križanje s Velebitskom ulicom sudionici su zborno zapjevali "Oj Hrvatska mati," te klicali Vukovaru.

Sudionici su na čelu mimohoda nosili višemetarski transparent s natpisom "Hrvatska" te zastavu s vukovarskim gradskim obilježjem. Nosili su i pet zastava: državnu zastavu Republike Hrvatske, zastave s natpisima "Zbor veterana Hrvatske narodne garde", "Pauci" i "HVO" te s natpisom "HOS Za dom spremni". (Hina)DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se