Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog neisplate 8 plaća

Split: Radnici Konstruktora izašli na ulice: 'Hoćemo raditi, a ne prositi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjed su započeli kod Hrvojeve kule na vrhu rive odakle su Marmontovom, u kojoj su ih pozdravljali mnogi građani, šetnjom stigli do sjedišta uprave u Svačićevoj ulici.

Zbog neisplate osam plaća pedesetak radnika splitskog Konstruktora prosvjedovalo je danas pred zgradom uprave u samom središtu grada, pozivajući premijera Zorana Milanovića i predsjednika Ivu Josipovića da zaustave kriminal u tvrtki i predstečajnu nagodbu koja je, po njihovom mišljenju, zamišljena za lopove dok, ističu, njihova agonija traje 2,5 godine.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?''

Linić o vlasniku Konstruktor-inženjeringa: 'Može ga biti sram!'

Radnici su okupljenim novinarima rekli da im je plaća za veljaču isplaćena u 10 rata. Kazali su da ih se trebalo okupiti više, no da su ih iz uprave zvali telefonom i rekli da je prosvjed otkazan jer je uplaćena minimalna plaća za ožujak.

Kasnije su iz uprave demantirali da su oni zvali radnike i rekli da prosvjeda neće biti. Radnici su naveli kako nikada nisu bili za stečaj poduzeća. Poručili su da žele raditi i zaraditi za svoju obitelj, da žele kraj agonije u kojoj gube živce i zdravlje.

'Bitno je naglasiti kako je prilikom obračuna plaća na izlistu napisano kako je dio plaće išao za privatne kredite radnika i sindikalnu članarinu. No, banke zovu i kažu da krediti nisu uplaćeni, a sindikat nema podataka ni da je uplaćena članarina. Neisplata plaća je već odavno kazneno djelo, pa bi se uprava trebala zapitati što to radi. Na takav način obmanjuje radnike i ne izvršava svoje obveze prema sindikatu', kazao je Zoran Kačić, pravni zastupnik županijskog splitsko-dalmatinskog SSSH.

Prosvjed su započeli kod Hrvojeve kule na vrhu rive odakle su Marmontovom, u kojoj su ih pozdravljali mnogi građani, šetnjom stigli do sjedišta uprave u Svačićevoj ulici. Zgradu uprave je osiguravala policija.

Nekada moćni konstruktor pritisnut dugom većim od milijarde kuna!

Predstavnici sindikata su oko 9 sati ušli u zgradu na pregovore. Nakon manje od sat vremena su izišli pred radnike i rekli kako su razgovarali s neovlaštenim osobama Konstruktora koji su im rekli da će krediti i članarina biti uplaćeni kao i sljedeća plaća.

'Dio radnika će biti pozvan radi obavljanja posla na nekim gradilištima, a onih osam plaća koje su evidentirane u predstečajnoj nagodbi još ne znaju kada će isplatiti. Rekli su nam da neće biti novaca ako nema posla', prenio je svojim kolegama povjerenik Sindikata graditeljstva Hrvatske Ivan Lovrić.

Radnici su nosili transparente na kojima je pisalo "Hoćemo raditi, a ne prositi", "Dica su nam gladna kruha", "Hoćemo naših osam plaća","Žderiću, javi se!", "Uprava odlazi". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene