Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sajam poslova

Split: Prilika za susret nezaposlenih i poslodavaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nadi da će pronaći zaposlenje mnogi su se u petak uputili na splitski Sajam poslova.

U Europi se nudi preko milijun radnih mjesta. Najtraženiji su radnici u zdravstvu, lječnici, medicinske sestre i stomatolozi.

Pročitajte i ovo Ilustracija VELIKA AKCIJA SPAŠAVANJA Drama u Austriji: Lavina zatrpala ljude, najmanje dvoje poginulih, helikopteri nadlijeću područje Slika nije dostupna U svjetlu napada Iz jedne europske zemlje najavili da će biti neutralni oko rata u Ukrajini: ''Takvi ćemo i ostati. Pitanje je zatvoreno''

Traženi su u cijeloj Europi posebice u Njemačkoj. Primjerice Austrija traži sezonske radnike u turizmu, a skandinavske zemlje radnike u IT sektoru i inženjere tehničkih struka. Jedina prepreka može biti poznavanje jezika zemlje u koju se dolazi.

No ako se okrenemo i hrvatskom tržištu rada i ovdje postoje neki poslodavci koji unatoč ovako velikoj nezaposlenosti ne mogu pronaći radnike.

Dobiju minimalac iako rade minimalno 13 sati na dan. Poručili: Odlazimo iz Hrvatske!

U nadi da će pronaći zaposlenje Sanja je dijelila svoj životopis potencijalnim poslodavcima na sajmu poslova. 'Dala sam ih uglavnom turističkim agencijama, znači hotelima vezano za sezonske poslove iako mi je u interesu ostati za stalno u firmi. Međutim u druge tvrtke sam išla ciljano bez obzira koje su branše ponuditi sebe kao grafičkog dizajnera', rekla je Sanja Jelavić Francinović, koja je po zanimanju grafički dizajner.

A posao traže i mnogi drugi. Vanja je inženjerka zaštite na radu. 'Tek sam završila fakultet znači sad tražim nešto u struci, poslovi zaštite na radu, zaštite okoliša pa ćemo sad vidit', rekla je Vanja.

I dok je mnogo onih koji traže posao, ima i poslodavaca koji ne mogu pronaći adekvatne radnike

'Tražimo trenutno inženjere strojarstva sa iskustvom, jako je teško naći inženjere strojarstva sa potrebnim iskustvom', ispričala je Silvana Ramljak Đikić, voditeljica ljudskih potencijala jedne inženjerske tvrtke.

Lažnom diplomom Pravnog fakulteta u Zagrebu dobila posao u Zagrebačkom holdingu?

A mladi nezaposleni imaju problem zato jer nemaju iskustva i potrebnih znanja i vještina. 'Kada govorimo o nezaposlenosti mladih onda je to najveći broj sa srednjom stručnom spremom i mi još uvijek obrazujemo kadrove umjesto za posao, za zavod za zapošljavanje. Najbolji primjer su gimnazijalci, dakle, kada završite gimnaziju, a ima ih 26 tisuća u ovom trenutku na zavodu za zapošljavanje ti mladi ljudi nemaju zanimanje', napomenuo je ministar rada Mirando Mrsić.

Moguće je zaposliti se i u drugim zemljama Europske unije. 'Primjerice deficit medicinske radne snage u Saveznoj republici Njemačkoj/isto tako na tržištu skandinavskih država postoji deficit za osobama profila inženjera dakle visokoobrazovane osobe tehničke struke', rekla je Ivanka Zlatec, EURES voditeljica za Hrvatsku.

Zbog kroničnog nedostatka radnih mjesta Hrvati sve kasnije napuštaju roditeljski dom

No za rad u ostalim zemljama Europske unije potrebno je poznavati njihov jezik. 'Tražimo ljude koji govore Finski ili su barem spremni da nauče Finski jer za one koji govore samo Engleski imamo slobodna 263 radna mjesta većinom u IT sektoru', izjavila je Hannele Soirila, savjetnica EURES-a za Finsku.

A za one koji su spremni učiti i finski naći će se radna mjesta i u ostalim sektorima. Na današnjem sajmu poslova najviše je bilo mladih ljudi. Njihovu zapošljavanju vjerojatno će pomoći mjere iz Garancije za mlade. No novac za te mjere još se čeka.

Ministar je napomenuo kako nijedna zemlja još nije dobila sredstva za taj cijeli niz mjera koje bi trebale pomoći i našim mladima da se zaposle.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene