Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život u kabini

Profesionalni vozači: Odlazimo iz Hrvatske!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tržište Europske unije suočava se s nedostatkom profesionalnih vozača. Procjenjuje se da bi ih u idućih 6 godina moglo nedostajati čak milijun.

Zbog povoljnijih uvjeta rada, upozoravaju iz Sindikata vozača, mnogi bi hrvatski radnici sreću mogli potražiti izvan granice. A već sada ih nedostaje i u našoj zemlji.

Pročitajte i ovo Izraelski Iron Dome Prijetnje sigurnosti Šef najveće njemačke tvornice oružja upozorio: "Europa bi trebala izgraditi svoju Željeznu kupolu" Slika nije dostupna Uvoz dozvoljen, ali... Hrvatskoj nedostaje više od 300 vozača autobusa i kamiona

Život na cesti, život u kabini. Tako bi se mogao opisati posao vozača. Od ponedjeljka do subote, minimalno 13 sati na dan Vjeran provede u kamionu. I tako već gotovo 20 godina.

Automobil budućnosti: Vozit će sam dok vi pijete kavu, čitate, spavate, jedete...

'Ako smo 13 sati na cesti, pređemo 450 - 500 km', rekao je Vjeran Kosorjanac, vozač kamiona iz Zagreba te dodao kako kilometre odavno ne broji.

'Mijenjao bih to radno vrijeme i plaću za koju radim. U zadnje vrijeme nije baš najbolja, s obzirom na to koliko nas nema doma.', dodaje Kosorjanac.

Naime, u Hrvatskoj je većina vozača zaposlena na minimalac od oko tri tisuće kuna dok još oko pet tisuća kuna dobiju na ruke. Stoga bi mnogi mogli potražiti sreću preko granice.

Procjenjuje se da će u idućih 6 godina u Europi nedostajati čak milijun vozača. Hrvati su već počeli odlaziti.

Zbog kroničnog nedostatka radnih mjesta Hrvati sve kasnije napuštaju roditeljski dom

'Mene užasava činjenica da nam vozači odlaze i da ćemo danas sutra mi biti u situaciji da nemamo vozače.', rekao je Miljenko Gočin, predsjednik Sindikata hrvatskih vozača.

Ipak su plaće u inozemstvu čak dvostruko veće. A dok hrvatski vozači još uvijek čekaju na kolektivni ugovor, vani je stvar drugačija, rekao je Gočin te dodao: 'Nama danas nedostaje 10 tisuća vozača. Vozači u zemljama EU imaju svoj društveni i obiteljski život, a ovdje se to svelo da nemaju ništa.'

Pa kad ih Hrvatska neće, poželjna destinacija mogla bi biti i Kanada. Na jednom od portala za zapošljavanje objavljen je oglas u kojem se traži 100 vozača kamiona na neodređeno. Godišnja plaća koju poslodavci nude kreće se od 35 do 49 tisuća eura.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene