Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Baci se 60 tona sapuna

SPLITSKI HOTEL JEDINSTVEN U SVIJETU 'To je pionirski pothvat, jedini smo koji to tako rade'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Procjenjuje se da hrvatski hoteli bace oko 60 tona korištenih sapuna na godinu. No, u Splitu su prepoznali otpad kao vrijednost i došli na ideju kako ga reciklirati. U ovu pozitivnu priču su uključene i osobe s invaliditetom. Prvi sapuni već se proizvode, a sve se više hotela želi uključiti u projekt.

'Nikad nisam mislila da ću raditi na reciklaži sapuna. Napokon netko gleda na nas osobe s invaliditetom', kaže Iva Šiško

Pročitajte i ovo Smeće u Zagrebu gorući problem (Video: Dnevnik Nove TV) - 2 Kante i dalje pretrpane Gorući problem u Zagrebu i dalje bez naznaka rješenja: Rok iz Bruxellesa sve bliži, a građani sve ljući Bistro Punkt u Puli zapošljava osobe s invaliditetom (Video: Dnevnik Nove TV) "Sretno mjesto" Pula: Vlasnica malog bistroa je poslodavac godine za osobe s invaliditetom

'Lijepo se osjećam. Da sam vrijedna, da sam korisna, da mogu pomagati sebi i drugima', dodaje Lucija Omrčen

U pogonu za reciklažu radi osam osoba s invaliditetom. Educiraju se i novi iz Dubrovnika i Splita. Dosad je reciklirano oko 2.000 malih sapuna.

'Mehanički prvo očistimo taj površinski sloj i onda on nakon toga prolazi kroz dva stupnja sterilizacije. Nakon toga ide u strojeve na mljevenje da bi dobili opet gotov proizvod', pojašnjava voditelj pogona Nikola Baričić.

'Nažalost, ne smijemo izaći na tržište više od onoga za što dobijemo dozvolu. A nažalost, trenutno imamo samo jedan sapun za kojeg imamo dozvolu - mali hotelski sapun', kaže Ante Raos iz Mreže udruga osoba s invaliditetom.

Procjenjuje se da hrvatski hoteli bace oko 60 tona korištenog sapuna godišnje. No jedan hotel Splitu ih prikuplja u posebne kantice i šalje na reciklažu.

'To je uistinu jedan pionirski pothvat i jedini smo u svijetu i Europi koji to tako rade. A ono što me posebno veseli je što su za našim primjerom upravo krenuli i ostali splitski hotelijeri', kaže direktor Joze Tomaš.

Prve reciklirane sapune besplatno se dijelilo Splićanima i turistima. Zasad još nisu na tržištu. Ovi sapuni mogli bi se distribuirati u hotele koji ih budu htjeli - već od rujna. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene