Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Split ide na nove izbore!

Puljak i Ivošević dali ostavku. Otkrili kada bi Splićani mogli na izbore: ''Pozivam Mihanovića i Keruma da izađu na ovaj megdan''

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak, iz stranke Centar, objavio je na konferenciji za novinare da on i zamjenik Bojan Ivošević podnose ostavku te da Split ide na nove izbore. ''Svi su partneri rekli da su spremni za nove izbore, nadamo se da će do njih doći za vrijeme kotarskih jer bi trošak tako bio minimalan'', rekao je Puljak.

''U nove izbore idemo zajedno kao pobjednički tim. Ovo nije uvjetna ostavka. Sve političke stranke u Splitu se slažu da se raspusti Gradsko vijeće i ja bih želio da to bude što prije, tako da idemo na izbore za novu gradsku vlast u vrijeme kad se održavaju kotarski izbori i da se na taj način uštedi novac. Ja pozivam gospodina Mihanovića i gospodina Keruma da izađu na ovaj megdan'', objavio je splitski gradonačelnik Ivica Puljak na konferenciji za novinare.

''I danas se zalažemo za red, dogradonačelnik nije lagao, nije ukrao i nije nikoga prevario. Je li istina da je dogradonačelnik životno prijetio novinarkama? Nije. Je li istina da je neprimjereno komunicirao? Jest. Mi to nikada nismo opravdavali, ali za to se ne ide u zatvor. Neprimjereno komuniciranje nije razlog za zatvor. Sada idemo na izbore i neka građani Splita odluče što žele i hoćemo li se vratiti u nered koji smo imali ili nastaviti graditi red s našim partnerima, što smo započeli'', rekao je Puljak.

''Bojan Ivošević nije teret i ja se njega ne odričem jer on je nosio teret nereda koji su godinama stvarali drugi'', nastavio je. ''Troškovi izbora bit će minimalni idemo li na njih u vrijeme kotarskih izbora. Idemo na izbore jer nismo političari koji se grčevito drže za svoje fotelje i u ovom trenutku tražimo da građani Splita odluče kakav grad žele. Ono što mi vidimo, kako nas građani na ulici pozdravljaju, ja mislim da ćemo dobiti njihovo povjerenje. Mi ćemo razgovarati sa svim našim partnerima i vidjet ćemo žele li staru politiku koja je do sada vodila grad ili žele budućnost i red koji smo mi s našim partnerima počeli graditi.''

''Mogao sam ostati gradonačelnik, ali nisam takav čovjek''

''Meni nije do fotelje, ja od politike ne živim i imam i svoj život i izvan politike. Ja sam mogao ostati gradonačelnik jer on je prema hrvatskim zakonima praktički nezamjenjiv, ali ja se sada prepuštam u ruke građanima, koji imaju pravo odlučiti žele li budućnost ili prošlost, žele li red ili nered'', rekao je Puljak te dodao kako ''ovom odlukom, koja nije donesena preko noći, želimo pokazati kakvi smo mi ljudi. Želimo pokazati da nam nisu bitne fotelje, nego grad i građani i javni interes. Dogradonačelnik Antonio Kuzmanić će ostati voditi grad kao povjerenik, vodit će hladni pogon grada, vodit će računa o tehničkim detaljima''. Puljak je objasnio kako on ne planira voditi grad preko povjerenika, ali da smatra kako je za Split bolje da tehničke stvari ostane raditi netko tko je upoznat s detaljima nego da grad dobije Vladina povjerenika.

Bojan Ivošević nije želio komentirati optužnicu, samo je istaknuo kako ju još nije dobio te kako će svoju nevinost dokazati na sudu.

''Ja ne mogu predviđati što će biti na izborima. Optužnica, osim politički, meni osobno nije uteg. Ono što sam sigurno naučio, kasno mi je možda došlo do glave i ja na tome radim, ali naučio sam da ono što kažemo na kavama jedni drugima meni više nije dozvoljeno. Educiram se, na svoj račun, i idem na obuke. Naučio sam na teži način, ali ja sam nov u politici i napravio sam greške. Izbori bi se trebali održati za vrijeme kotarskih izbora, koji će se svakako dogoditi, tako da bi trošak doslovno bio samo tisak papira. Molim vas da to shvatite'', rekao je Ivošević.

''Predložit ćemo svim političkim akterima da se što prije raspusti Gradsko vijeće i tada ima dovoljno vremena da Vlada donese odluku da svi izbori budu istovremeno, s kotarskim'', objasnio je Puljak. ''Ja sam siguran da će građani Splita opet izabrati eru u kojoj osobni interesi nisu na prvom mjestu. Pretrpjeli smo brojne udarce jer smo 'zavrnili špine', a mnogima to nije odgovaralo. Zato to sve i trpimo, ali građani će odlučiti jesu li za naš novi smjer ili se vraćamo u stari nered.''

Optužnica ''presudila'' vlasti

Situacija na splitskoj političkoj sceni se jako zakomplicirala. Nakon što je nekoliko dana šutio o optužnici podignutoj protiv njegova zamjenika Bojana Ivoševića, splitski gradonačelnik Ivica Puljak prošlog je petka objavio da Ivošević ostaje na dužnosti te da optužnicu još nije dobio.

Uskomešalo se nakon toga i u splitskoj gradskoj oporbi, ali i među gradonačelnikovim partnerima. Javno su izrazili neslaganje s takvom odlukom te zahtijevali da zamjenik ipak bude smijenjen. Polako se programsko partnerstvo, koje je gradonačelniku davalo podršku u Gradskom vijeću, počelo raspadati. Odluka je donesena. Gradonačelnik i zamjenik podnose ostavku.

Pročitajte i ovo Jakov Prkić NAJAVE OSTAVKI Predsjednik splitskog Gradskog vijeća o novoj krizi: "Gradonačelnik je tako odlučio. Mogao je prije sedam dana reći - 'ja sam bezuvjetno uz Ivoševića'"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog Puljka i Ivoševića HDZ najavljuje ostavku devet svojih vijećnika: "Rizik je da vlast opet osvoji Kerum"

Bivši gradonačelnički kandidat Vice Mihanović (HDZ) najavio je u srijedu i ostavku devet vijećnika te stranke. Vijećnici Mosta također su izrazili spremnost za izlazak na izbore, a iz SDP-a su poručili da ''se boje ponovnog dolaska na vlast HDZ-a i Željka Keruma''.

Podsjetimo, Ivošević je početkom veljače nazvao urednicu Gradske rubrike Slobodne Dalmacije zbog tekstova u kojima se pisalo o novoj gradskoj vlasti i njegovu ocu. Vrhunac verbalnog ishoda nastupio je kada je poručio da će se redakciji "krvi napiti". Sve je dospjelo u javnost, a u slučaj se uključila policija.

Zbog kaznenog djela prijetnje državno je odvjetništvo podiglo optužnicu protiv splitskog zamjenika gradonačelnika.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene