Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi peru ruke

INFEKTIVNI OTPAD POD PROZOROM Splićani strahuju od bolesti zbog bolničkog deponija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnici splitskog naselja Trstenik upozoravaju na opasnost od bolničkog otpada i sumnjaju da je to uzrok brojnih smrti od karcinoma u njihovom ulazu koji se nalazi vrlo blizu bolničkog deponija. Otpad se, kažu, ranije spaljivao u reciklažnom kamionu koji je povremeno dolazio na bolnički deponij. Sada se bolničko smeće privremeno deponira i odvozi. Ali gdje, to je čini se tajna, a ni Uprava bolnice ne zna odgovor.

Kante sa natpisom infektivni otpad ne izgledaju ugodno. Deponirane su iza žice, samo nekoliko metara od prometnice kojom se izlazi iz splitske bolnice Križine. Od prolaznika ih dijeli žica i lokot. U kantama su vreće koje se ne smiju otvarati.

Pročitajte i ovo Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih

Što je sve u kantama pitaju se ogorčeni stanari koji žive u stanovima odmah iznad. U proteklim godinama puno je umrlih, većinom od karcinoma. 'Ima 38 stanova, no negdje 40 ljudi je umrlo. Sad je jedan čovjek operiran, mlad čovjek, njemu je bubreg dignut prošlu sedmicu', kaže nam gospođa Lenka Savić.

Stanje je bilo puno gore ranijih godina kada su kontejneri bili slabo zatvoreni, a otpad , tvrde, spaljivao u reciklažnom kamionu, njima ispod prozora.

Uprava KBC Split ističe kako se danas otpad samo prikuplja i transportira na zakonom propisan način.

U bolničkoj Upravi kažu kako otpad predaju svome koncesionaru i nisu dužni pratiti gdje on u konačnici odlazi. A Ekoplanet Pula koji preuzima taj otpad danas nam nikako nije mogao reći gdje u konačnici skladište ili kako uništavaju taj otpad.

U KBC Split misle kako se otpad vozi u spalionicu u Kraljevski Sesvetec, ali tamo su to izričito demantirali. A u Splitu svaki dan nove vreće bolničkog otpada.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene