Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dubrovnik pod vodom

VIDEO Slapovi po ulicama, automobili u vodi, ljudi zarobljeni u kućama...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsku nevrijeme nikako da zaobiđe. Zbog obilnih kiša na širem dubrovačkom području, a osobito na području Župe dubrovačke vlada pravo izvanredno stanje.

Poplavljen je bio Stradun. Zbog kiše zatvorena Jadranska magistrala kod Dubrovnika. U Župi dubrovačkoj poplavljeno je tijekom olujnog nevremena čak 48 kuća, a vatrogasci su na terenu.

Pročitajte i ovo Ilustracija žene koja je otkupila bezvrijednu narukvicu Policija traga za muškarcem Je li moguće da netko na ovo nasjedne? Pogledajte što je učinila lakovjerna žena Razrušeni hoteli u Kuparima - 2 Besplatna reklama Najpopularniji youtuber svijeta posjetio razrušeni hotel u Kuparima: Video ima 80 milijuna pregleda

Policajci PU dubrovačko-neretvanske u petak su u herojskoj akciji u Kuparima iz jedne poplavljene kuće spasili čak sedmero ljudi, među kojima je bilo dvoje male djece i jedna nepokretna osoba.

Kako javlja Dubrovački dnevnik, nepokretnu osobu spasili su od sigurne smrti te je kombijem prevezli u bolnicu.

Zbog obilnih kiša voda nije za piće, negdje se osjeti i miris nafte!

Iz PU mole vozače i stanovnike da se nastave pridržavati uputa policije kako bi se velika poplava privela kraju bez ozbiljnijih posljedica.

Vatrogasci su imali pune ruke posla. Do poslijepodneva je bilo više od 20 intervencija, a ekipe su još na terenu.

Pljusak je zakrčio gotovo sve gradske prometnice, pretvorivši ih u bujice. Velika voda je podigla šahtove koji su predstavljali opasnost za vozače.

Precizni podaci govore da je ciklona potopila dubrovačko područje s više od 40 mililitara kiše samo tijekom jutra.

Upozorenje stiže iz gradskog Vodovoda. Obilna kiša ponovno je zamutila izvore pa voda do daljnjeg nije za piće.

Kupanje u moru još će pričekati. Predviđa se da će ciklona koja je potopila dubrovačko područje potrajati do nedjelje.

Urušio se zid, zamalo stradalo dijete

Zbog klizišta koje je posljedica velikih oborina urušio se dio zida na ulicu Marka Gjaje na Gornjem Konalu, javlja Dubrovački dnevnik.

Riječ je o ulici kojom djeca svakodnevno idu u školu pa je navodno jedno dijete za dlaku izbjeglo stradavanje. Građani su u tom dijelu grada ostali bez struje, a o slučaju su obaviješteni vatrogasci i policija.

U Vodicama pala nova kiša

Dan nakon velike oluje s golemom količinom kiše, Vodičane je i u petak poslijepodne ponovno pogodilo novo nevrijeme. Mještani su i danas popravljali što se dalo popraviti.

Tražit će proglašenje elementarne nepogode, čekaju još veće štete!

Na Komižu se u petak obrušilo čak 117 cijelih 6 litara po metru četvornom. Slijedi Šibenik sa 79 cijelih 8 litara. Mjerna stanica na Dubrovačkom aerodromu izmjerila je točno 76 litara po metru četvornom, dok je na Splitskom aerodromu zabilježeno 73 cijela 2 litre.

Zahtjeva se proglašavanje elementarne nepogode

Splitski Centar 112 pozvao je stanovnike naselja u kaštelanskom zaleđu - Primorskoga Dolca, Bogdanovića i Sitnog, koja se se vodom opskrbljuju iz šibenskoga vodocrpilišta Jaruge, da ne upotrebljavaju vodu jer je onečišćena zbog obilne kiše, a i u njoj se osjeti miris nafte. Voda se ne smije upotrebljavati za piće, kuhanje ni za osobnu higijenu.

Više od 250 vatrogasnih intervencija, oko 30 potopljenih brodova, uništene javne prometnice i šahtovi posljedica su jučerašnjeg nevremena u Vodicama, a zbog nastale štete Vodice i Tribunj, koji je također bio zahvaćen nevremenom, županu šibensko-kninskom Goranu Pauku upućen je zahtjev za proglašenje elementarne nepogode

I drniški gradonačelnik Josip Begonja zatražio je da se proglasi elementarna nepogoda za cijelo područje grada Drniša pošto je od ožujka, a zadnji put jučer, obilna kiša nekoliko puta načinila štetu na poljoprivrednim kulturama, a u gradu oštetila zgrade.

Ozbiljno stanje i na karlovačkom području

Ozbiljno stanje bilo je u petak i na karlovačkom području. U Gornjem Mekušju, jugoistočnom predgrađu Karlovca uz Koranu, Kupu i Mrežnicu, vojnici namjenski organizirani za pomoć poplavljenim područjima pune vreće i podižu tzv. zečji nasip, zbog očekivanog rasta vodostaja rijeka u večernjim satima.

Nasip nije uz riječne obale, već uz kuće tog naselja koje su bile poplavljene proljetos, a da bi se spriječio ponovni prodor visokih voda.

DRAMA KOD KARLOVCA: Stigla u pomoć vojska, mještani bijesni jer se ne štite kuće

Karlovački gradonačelnik Damir Jelić obišao je to i druga ugrožena naselja te je izjavio da se porast vodostaja rijeka očekuje u večernjim satima, pa je potrebno žurno djelovati.

No, javnosti je poručio da ovakav preventivni rad nije rješenje, jer Karlovčani trpe štete i strahuju za svakih jačih kiša, već da treba završiti gradnju sustava obrane od poplava.

Biljanja Željeznjak, voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda, rekla je da je u 15 sati vodostaj Korane bio 723, a Kupe 740 centimetara te da su pod vodom državna cesta D36, gradske karlovačke ceste Mala Švarča i Selce (prema Husju), te cesta kod nogometnog stadiona prema Gornjem Mekušju. Na svim tim mjestima poplavne vode blizu su kuća, upozorila je.

'Moguće je da kuće ne budu poplavljene, jer je uzvodno Kupa u padu i prema sadašnjoj situaciji vrhunac će biti u nekoliko narednih sati, a ni na Korani se ne očekuje veći rast. Nažalost, sve ipak ovisi o obimu daljnjih najavljenih padalina', rekla je Željeznjak. (Hina/D.D.N.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene