Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem u Dalmaciji

Zbog obilnih kiša voda nije za piće, negdje se osjeti i miris nafte!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obilna kiša probleme s pitkom vodom stvorila je u Dubrovniku, ali i na šibenskom području pa su trenutno bez nje.

Na današnjem sastanku dubrovačkoga gradonačelnika Andre Valhušića s kriznim stožerom u kojem su bili predstavnici Hrvatskih voda i dubrovačkog Vodovoda zaključeno je da se hitno treba početi graditi pročistač za vodu na rijeci Ombli kako bi se trajno riješio problem prekomjernog zamućivanja vode nakon obilnijih oborina.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi Video se brzo proširio Dubrovačka policija reagirala nakon snimke brutalne tučnjave: Uhićena dvojica maloljetnika

U pripremi je dokumentacija za prijavu projekta za europske fondove, a dubrovački Vodovod raspisat će u međuvremenu natječaj za glavni projekt i izvođenje. Cjelokupan projekt vrijedan je oko 50 milijuna eura.

Dok traje redovita procedura, dogovorili su se sudionici sastanka, kao dio trajnog rješenja izradit će se montažni pročistač koji će kvalitativno i kvantitativno zadovoljiti potrebe građana u jesensko-zimskom razdoblju. Riječ je o projektu vrijednom oko 15 milijuna kuna, za koji će novac osigurati grad Dubrovnik, dubrovački Vodovod i Hrvatske vode. Potrebno je provesti postupak ubrzane javne nabave, a ako se dobiju sve potrebne suglasnosti Vlade Republike Hrvatske, taj montažni tip pročistača mogao bi proraditi za tri do četiri mjeseca, kad se završi propisana procedura.

VIDEO Voda prijeti Hrvatskoj: Izlila se Orljava, zatvorene su pruge, a u Samoboru nastalo klizište!

U sklopu konačnog rješenja, montažni pročistač ugrdit će se u cjelovit projekt na izvorištu Ombli i manjim izvorištima u Zatonu i Župi dubrovačkoj.

Dogovoreno je kako će se ispitati i utvrditi uzroci neuobičajeno visoke razine zamućenosti vode te u skladu s time učiniti što je potrebno kako ne bi bilo daljnjeg pogoršanja. Predstavnici Vodovoda izvijestili su gradonačelnika Vlahušića o dopisu poslanom Općini Ravnu od koje zahtijevaju prekid svih radova na bušotinama koji nisu usklađeni s Hrvatskim vodama i dubrovačkim Vodovodom. Cilj je utvrditi utječu li ti radovi na zamućivanje vode na gradskom području te u kojoj mjeri.

Ako se u međuvremenu voda ponovno prekomjerno zamuti, grad Dubrovnik i dubrovački Vodovod osigurat će cisterne s vodom za potrebe stanovništva.

Poziv naseljima u kaštelanskom zaleđu da ne upotrebljavaju vodu

Splitski Centar 112 pozvao je danas stanovnike naselja u kaštelanskom zaleđu - Primorskoga Dolca, Bogdanovića i Sitnog, koja se se vodom opskrbljuju iz šibenskoga vodocrpilišta Jaruge, da ne upotrebljavaju vodu jer je onečišćena zbog obilne kiše.

"Voda u ovim naseljima nije za uporabu dok ne budu poznati rezultati analize njezinih uzoraka", rekao je poslijepodne Ante Rebić iz splitskoga Centra 112.

Istaknuo je kako na području Primorskog Dolca, Bogdanovića i Sitnog voda nije za piće, kuhanje, ni za osobnu upotrebu.

Po njegovim riječima, navodno se u vodi u tim naseljima osjeća miris nafte.

Naselja Primorski Dolac, Bogdanovići i Sitno pripadaju Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali se vodom opskrbljuju iz šibenskog vodosrpilišta Jaruga.

Zbog kiše Dubrovnik opet bez pitke vode

Uslijed obilne kiše koja danas pada na dubrovačkom području došlo je do zamućenja izvorišta Omble, Palate i Duboke Ljute iznad dozvoljene vrijednosti, priopćio je Vodovod Dubrovnik.

Tijekom dana očekuje se pojava povišene mutnoće u vodoopskrbnoj mreži Grada Dubrovnika, Župe dubrovačke, Zatona, Trstenog, Brsečina, Orašca i Elafita. Takva voda ne odgovara Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju.

FOTO Borba s vodom: Letovanić ponovno poplavljen

Iz Vodovoda preporučuju vodu prije uporabe pustiti da se istaloži te nakon toga bistri dio prokuhati. Voda se može može koristiti za kuhanje, tuširanje, pranje zubi i ostale sanitarne potrebe.

Djelatnici Vodovoda Dubrovnik vrše redovitu dezinfekciju i kontrolu cjelokupnog vodoopskrbnog sustava, stoji u priopćenju.

Zamutila se Jaruga, šibensko područje bez pitke vode

Zbog obilnih oborina na šibenskome području, zamutilo se izvorište Jaruga, a na temelju prve analize Zavoda za javno zdravstvo, utvrđeno je da voda nije za uporabu, izvijestio je šibenski Vodovod i odvodnja d.o.o.

Voda se ne smije upotrebljavati za piće, kuhanje ni za osobnu higijenu zbog neugodnog mirisa i mutnoće.

Poplava u blizini Letovanića, sela pokraj Kupe

Voda se analizira, a prve informacije o rezultatima kemijske analize javnosti će biti dostupne sutra, 13. rujna, izvijestio je Vodovod i odvodnja.

Uzorci su poslani u Zavod za javno zdravstvo u Zadar, a istodobno se, kako je priopćila šibenska komunalna tvrtka, "poduzimaju mjere sanacije" pa se očekuje da će se stanje uskoro stabilizirati.

Postavljavljene cisterne s pitkom vodom

Zbgo problema s pitkom vodom sastao se Stožer za zaštitu i spašavanje Šibensko-kninske županije u užem sastavu, kako bi poduzeo sve potrebne mjere za opskrbu pitkom vodom.

Stožer je, izvijestili su, donio odluku da se cisterne sa pitkom vodom postave danas, 12. rujna 2014. godine od 17 sati do 22 sata i u subotu, 13. rujna 2014. godine od 6 sati do opoziva, na slijedeće lokacije:

GRAD ŠIBENIK:
- Ispred Javne vatrogasne postrojbe Grada Šibenika (Vatrogasni dom)
- Na parkiralištu Hitnog objedinjenog bolničkog prijema (Poliklinika)
- Vidici, ispred prodavaonice Tommy
- Šubićevac, ispred zgrade Centra za odgoj i obrazovanje "Šubićevac", Bana J. Jelačića 4
- Meterize, ispred porte „Vodovoda“
- Crnica, ispred zgrade DVD Šibenik
- Brodarica, ispred Ureda Turističke zajednice
- Grebaštica, na ugibalištu autobusne stanice na magistrali
- Zaton/Raslina, ispred DVD-a Zaton

GRAD VODICE:
- na Autobusnom kolodvoru
- na parkiralištu kod zgrade Veleučilišta

GRAD SKRADIN
- kod Osnovne škole u Skradinu
- Dubravice, kod zgrade DVD-a

OPĆINA TRIBUNJ
- na parkirališku ispred „Konzuma“

OPĆINA TISNO
- na parkiralištu ispred zgrade Općine

OPĆINA MURTER
- na parkiralištu u centru općine

OPĆINA PRIMOŠTEN
- kod kružnog toka

OPĆINA ROGOZNICA
- kod kružnog toka

OPĆINA PIROVAC
- ispred zgrade DVD-a (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene