Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pljuskovi i grmljavinsko nevrijeme

Nakon toplinskog vala, stiže nam nagla promjena vremena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska se prži na ljetnim vrućinama, a najviše temperature izmjerene su u Slavoniji. No, već u srijedu stiže osvježenje.

Gradovi rekorderi u kojima je izmjereno 30 stupnjeva bili su Osijek, Vukovar, Slavonski Brod, Gradište kod Županje i Lipik.

Visoke temperature osobito su teško podnijeli Osječani. Izazvale su nepodnošljive sparine, zbog kojih je Hitna danas puno radila. Među kroničnim bolesnicima bilo je dvostruko više preminulih, a mnogi mladi pomoć su zatražili zbog niskog tlaka i kolapsa. Najteže je bilo onima koji rade na otvorenom, osobito onima na gradilištima.

Pročitajte i ovo Snijeg u Tršću, mjestu u Gorskom kotaru Proljeće na pauzi VIDEO Nevrijeme pogodilo Istru, grom zapalio kuću. U Gorskom kotaru pao snijeg Sunčan dan u Splitu Vremenska prognoza Pred nama je šarolik početak tjedna, barem što se tiče vremena: Meteorolog otkrio što nas čeka

Bližimo se rekordnim temperaturama - liječnici savjetuju oprez

Sparina u Osijeku udvostručila je broj preminulih, a kolapsa je bilo i među mladima.

'Što se tiče starih bolesnika, koji su izrazito teški kronični pacijenti, imali smo povećan broj smrtnih ishoda takvih osoba i imali smo povećan broj prometnih nezgoda', kazala je Katarina Popović iz osječke Hitne pomoći.

Pomoći može svježe povrće i voće, kao i izbjegavanje nezdravih navika.
'Trebalo bi smanjiti unos napitaka kao što su kava, čajevi, pogotovo ti zasićeni teinom, odnosno, namirnice bogate kofeinom. Dvije kave dnevno su nam sasvim dovoljne', savjetuje nutricionistica Maja Gradinjan.

I srijeda će biti vruća i sparna, no pod kraj dana mogući su pljuskovi i grmljavinsko nevrijeme, osobito u Zagorju i Međimurju.

'Jutro bit će podjednako toplo kao i ovo danas, ako ne i toplije. Sunca bi isto tako trebalo biti i veći dio poslijepodneva. Kasnije, prema večeri očekuje se porast naoblake, uz mjestimice kišu, pljuskove i grmljavinu. Atmosfera će biti prilično nestabilna pa je lokalno moguće i izraženije nevrijeme: vjerojatnost za to najveća je u Zagorju i Međimurju', ističe Darijo Brzoja, meteorolog Nove TV. 

Temperatura će tijekom dana porasti barem do 29, dok u Slavoniji može i do 33 stupnja. Zbog sparine činit će se i nekoliko stupnjeva više.

I u gorju i na sjevernom Jadranu sutra će prevladavati sunčano ili djelomice vedro, sve od kraja dana kad će ipak biti više oblaka, a zatim ponegdje i kiše ili pljuska.

U Dalamciji će većinom biti sunčano, poslijepodne tek uz umjerenu naoblaku. Malo kiše lokalno može biti u noći na četvrtak. Puhat će jugo i jugozapadnjak, a temperatura će biti uglavnom između 24 i 28 stupnjeva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene