Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratni zločin u Glini

Španović se opet nije pojavio na sudu, idući puta će bit priveden

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši pripadnik srpske paravojske Milan Španović danas se nije pojavio na početku trećeg suđenja zbog ratnog zločina nad hrvatskim civilima nedaleko Gline u kolovozu 1991.

Njegov odvjetnik Silvije Degen tvrdi da Španović koji živi u Velikoj Britaniji nije primio sudski poziv, te da na dostavnici nije njegov potpis. "Od slanja poziva Španović nije dolazio u Hrvatsku, a potpis na dostavnici različit je od onoga na odvjetničkoj punomoći", kazao je Degen.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik obrana želi Schmidtovo svjedočenje Nastavljeno suđenje Dodiku, a on poručio: "Ovo je namješteni politički proces" Noa Milivojev Traje suđenje Cure detalji optužnice: Monstruozni ubojica tiktokerice njezinoj majci slao poruke nakon što joj je udavio kćer i izrezao je na komade

>> Kreće treći pokušaj suđenja Milanu Španoviću za ratne zločine 1991.

No, kako je potpis na dostavnici identičan onom na ranijim pozivima sudac zagrebačkog Županijskog suda Marijan Garac naložio je da se Španović privede na iduće ročište 31. siječnja iduće godine. Sud, naime, mora poštivati zakonom propisanu proceduru čak i ako imaju jamstva da optuženik nije u Hrvatskoj.

Degen, međutim, tvrdi da će se Španović sigurno pojaviti na idućem ročištu i da nema razloga da to ne učini s obzirom da mu je Hrvatska izdala putovnicu. "Ovo je još jedan primjer neutemeljenih optužnica koje su se dizale prije dvadeset godina", ustvrdio je Degen podsjećajući da je dvadesetak Španovićevih suoptuženika iz prvog postupka do sada abolirano Zakonom o oprostu. Smatra i da bi tužiteljstvo trebalo odustati od njegova progona, jer ga se "zapravo tereti za običnu krađu kosilice".

Iako zbog Španovićeva nedolaska suđenje nije formalno započelo, tužitelj Županijskog državnog odvjetništva u Sisku danas je izmijenio optužnicu kojom ga se sada tereti samo za napad na selo Maja nedaleko Gline. U ranijoj optužnici teretilo ga se i za ratni zločin nad civilima u selu Svračica. Tužiteljstvo sada tvrdi da je Španović počinio ratni zločin jer je kao pripadnik srpskih paravojnih formacija pucao po kućama Hrvata u selu Maja, upadao u kuće i dvorišta te krao poljoprivredne strojeve i kućanske aparate.

Raniju presudu sisačkog Županijskog suda iz 2009. kojom je Španović kažnjen s tri godine i pet mjeseci zatvora zbog ratnog zločina nad hrvatskim civilima Vrhovni je sud ukinuo u rujnu 2010. zbog bitnih povreda kaznenog postupka na sisačkom sudu koji je Španovića još 1993. u odsutnosti osudio na 20 godina. Španović je uhićen u jesen 2006. u krađi u Suttonu nakon čega ga je u kolovozu 2009. Velika Britanija izručila Hrvatskoj. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene