Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvjesna odgoda prvog ročišta

Kreće treći pokušaj suđenja Milanu Španoviću za ratne zločine 1991.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je prije dvije godine Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu, Milanu Španoviću suđenje za ratne zločine počinjene 1991. na području Gline sutra počinje ispočetka.

Na zagrebačkom Županijskom sudu sutra bi trebalo početi treće suđenje bivšem pripadniku srpske paravojske Milanu Španoviću zbog ratnog zločina 1991. nad hrvatskim civilima nedaleko Gline, no njegov branitelj očekuje odgodu ročišta jer Španović, koji živi u Velikoj Britaniji, nije primio sudski poziv.

Odvjetnik Silvije Degen kazao je da po njegovim saznanjima Španović nije uredno zaprimio sudski poziv za raspravu te da očekuje kako će početak suđenja biti odgođen. "Ne bi me iznenadilo ni da tužiteljstvo odustane od kaznenog progona jer se to dogodilo sa svim suoptuženicima iz prvog postupka", izjavio je Degen Hini.

Pročitajte i ovo Suđenje braći Mamić i ostalima Nastavlja se Svjedok na suđenju Mamićima: "Odluke o kupnji i prodaji igrača donosio je Zdravko" Osumnjičeni za ubojstvo žene u Blatu Sve se istražuje Otkriven motiv ubojstva poznate grafičke dizajnerice: Zašto je ubojica majci dvoje djece prerezao vrat?

>> Španović osuđen na pet godina za zločin protiv hrvatskih civila

Suđenje Španoviću još jednom bi trebalo početi jer je Vrhovni sud u rujnu 2010. ukinuo osuđujuću presudu sisačkog Županijskog suda koji ga je 2009. kaznio s tri godine i pet mjeseci zatvora zbog ratnog zločina nad hrvatskim civilima u kolovozu 1991. u selima Maji i Svračici u blizini Gline. Presuda je ukinuta zbog bitnih povreda kaznenog postupka tijekom suđenja na sisačkom sudu koji ga je i 1993. u odsutnosti osudio na 20 godina zatvora te je za njim raspisao međunarodnu tjeralicu. Osim Španovića, za napad na sela, palež, maltretiranje civila i pljačku njihove imovine teretilo se još 18 njegovih suboraca.

Španović je uhićen u jesen 2006. u krađi u Suttonu pa ga je Velika Britanija Hrvatskoj izručila u kolovozu 2009. Vrhovni sud potom je odobrio obnovu postupka pa je u ponovljenu suđenju zbog sudjelovanja u napadima na sela u blizini Gline kažnjen s tri godine i pet mjeseci zatvora. Sudsko vijeće tada je obrazložilo da se presuda ne temelji na materijalnim dokazima, nego na izjavama svjedoka, zbog čega mu je izreklo kaznu nižu od najniže predviđene za to kazneno djelo od pet godina.

Nakon objave presude Španović je pušten na slobodu jer je dosuđenu kaznu već odslužio u pritvoru u Velikoj Britaniji i Sisku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene