Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na Biokovu -9,5

FOTO Snijeg zabijelio Dalmaciju, pao i na Pelješcu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sniježno jutro dočekalo je jutros stanovnike dijela Dalmacije. Zabijelio se vrh sv. Ilije na Pelješcu, a bura nosi pokoju pahulju i do splitske rive.

Još jedno hladno jutro dočekalo nas je diljem zemlje. U 7 sati najniže temperatura izmjerena je na Zavižanu gdje se živa na termometru, prema podacima DHMZ-a spustila i na 10 stupnjeva ispod ništice. Nešto malo viša temperatura izmjerena je na Sljemenu, -6, zatim -5 u Udbini te -4 u Pargu kod Čabra. Temperature su se spuštale ispod nule i u Gospiću (-3), Delnicama (-2) te u Otočcu (-1), Lipiku (-1) i Bilogori (-1).

Pročitajte i ovo HAK kamera Pripazite Snijeg i olujna bura stvaraju probleme u prometu: Zatvoreni dijelovi autoceste, magistrala... Snježna oluja, ilustracija Snijeg, vijavice i obilna kiša DHMZ objavio detaljnu prognozu uoči dramatične promjene vremena: Još sutra stabilno, a onda slijedi prava vremenska sapunica

SNIJEG U DALMACIJI, -9,5 na Biokovu!

Slab snijeg pada u djelu Slavonije te u Gorskom kotaru, a pahulje su lagano zabijelile pokoje mjesto u Dalmaciji, primjerice, Kamen i Žrnovnicu kod Splita, a bura je snijeg donijela i na Mljet te Pelješac gdje se zabijelio vrh sv. Ilije. U ostatku Dalmacije pada mjestimična kiša ili susnježica.

Na Makarskom primorju puše olujna bura, pada kiša sa susnježicom, a na biokovskom vrhu Svetom Juri temperatura se spustila na minus 9,5 Celzijevih stupnjeva.

Bura puše brzinom od osamdesetak, na udare i do 130 kilometara na sat. U Makarskoj je temperatura samo 4 stupnja Celzija, a na cijelom Primorju pada kiša pomiješana sa snijegom koji se spustio sasvim nisko na primorski dio Biokova sve do Basta, Velikog Brda i Makra.

Na Najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri temperatura se spustila na minus 9,5 Celzijevih stupnjeva a snijeg je viši od tridesetak centimetara, doznaje se od dežurnog tehničara na TV odašiljaču.

Problemi u prometu

Autobusni promet za sada se odvija normalno, a iz makarske policije najavljuju kako se neprekidno prati stanje na cesti pa u slučaju pogoršanje vremena moguće su povremene odluke o zabrani autobusnog prometa.

Od jučer je u prekidu trajektni promet na liniji Sumartin - Makarska, a zbog olujnog vjetra od 9 sati zabranjen je promet teretnim motornim vozilima i tegljačima čija težina prelazi 7,5 tona na dionici Jadranske magistrale od predjela Vrulja kod Brela prema Makarskoj kao i od Gradca prema Makarskoj. Vozila se upućuju na autocestu prema Šestanovcu i Vrgorcu. Ujedno prvoj kategoriji vozila kao i vozilima s kamp kućicama zabranjen je promet na državnoj cesti D-532 od južnog portala tunela u Bastu prema Makarskoj.

Na Jadranskoj magistrali kod Podgore gdje je ne dijelu prometnice veliki odron zemlje i kamenja, promet je reguliran svjetlosnom signalizacijom i odvija se samo jednim kolničkim trakom.

Do kraja dana u kopnenom se području očekuje pretežno oblačno vrijeme, a malo sunca očekuje se uglavnom prijepodne na krajnjem zapadu zemlje, a na Jadranu će biti promjenjivo s mjestimičnom kišom. Na kopnu će puhati umjereni sjeverac u gorju te najsjevernijim krajevima s jakim i olujnim udarima. U priobalju jaka i olujna bura s olujnim i orkanskim udarima.

STANJE NA CESTAMA

Iz centra 112 javljaju kako su jutros imali dojavu da je vjetar bacio lim na cestu u Stobreču sto je otežavalo promet.

Snijeg i zimski uvjeti otežavaju promet u Lici, pa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog pravca iz Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto, a za sve ostale obavezna je zimska oprema, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Za sav promet zbog olujne bure zatvorene su: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, D54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most.

>> FOTO Dinara zatrpana snijegom

Samo za osobna vozila otvorene su autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica i dionica Jadranske magistrale D8 Karlobag-Sveta Marija Magdalena.

Dionicom Jadranske magistrale D8 od Novog Vinodolskog do Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a od Senja do Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (II. skupina).

Zbog zimskih uvjeta zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na slijedećim dionicama u Lici: D1 Grabovac-Korenica-Gračac-Knin, D25 Korenica-Gospić-Karlobag, D42 Poljanak, D50 Žuta Lokva-Gospić-Gračac, D52 Špilnik-Korenica, D217 Grabovac-Ličko Petrovo Selo, D522 Udbina-Gornja Ploča, ŽC5201 Selište-Prijeboj, ŽC5203 Brotnja-Dobroselo.

Za sav su promet zatvorene ceste ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac i D218 Dobroselo-Mazin, zimski su uvjeti i na svim županijskim i lokalnim cestama na području Otočca.

PREKID TRAJEKTNIH LINIJA

Zbog jakog vjetra u prekidu su trajektne linije: Sumartin-Makarska, Stinica-Mišnjak, Stinica-Stara Novalja i Zadar-Silba-Mali Lošinj, katamaranske linije: Mali Lošinj-Rijeka, Korčula-Hvar-Split i Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, kao i brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak. (T.V./Hina)

Je li snijeg zabijelio i vaš grad? Šaljite nam fotke na moj.report@novatv.hr.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene