Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Situacija se smirila

Nakon novih eksplozija Milinović naredio mjerenje radioaktivnosti oko vojarne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 15.30 oko vojarne u Pađenima je mirno i nema detonacija, što ne znači da ih neće biti.

Krizni stožer Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi na čelu s predsjednikom Stožera Darkom Milinovićem,  održao je sastanak u Kninu, s obzirom na požar u Pađenama. Odlučeno je da će se uzorkovati voda, zrak te izmjeriti radioaktivnost radi detonacija eksplozivnih sredstava u opožarenom vojnom skladištu.

Pročitajte i ovo Renovacija kuće - 2 Pomoć dobrih ljudi Hrvatska je ponovno pokazala veliko srce: Počela je obnova izgorjele kuće deveteročlane obitelji Vatrogasci, ilustracija optužni prijedlog Drama na sjeveru Hrvatske: Polijevali gorivo po cesti i zapalili!

'O rezultatima javnost će biti pravovremeno obaviještena.
U požaru nije bilo ozlijeđenih osoba a jedna osoba je zatražila liječničku pomoć te je nakon pregleda puštena kući', priopćeno je iz Ministarstva zdravstva.

Milovan Kević, pročelnik područnog Ureda za zaštitu i spašavanje Šibenik kaže da zračne i zemaljske snage rade na rubnim dijelovima požarišta prema naselju Pađane, no da se još ne približavaju vojarni. 'Detonacije su se čule od 14 do 15.30 od kada je sve mirno što ne znači da detonacije neće opet krenuti', kazao je. Požar gase četiri kanadera i dva zračna traktora, zajedno s još 50 vatrogasaca. Napominje kako za sada neće biti novih evakuacija stanovništva već da su svi stanovnici okolnih sela vraćeni kući i na sigurnoj su udaljenosti.

Detonacije tijekom povratka kući

Tri naizgled manja požara buknula su na brdu Međijak pored Knina, koje je udaljeno od vojarne 'Stara straža', gdje je požar jučer pokrenuo lavinu eksplozija. Lokalni mještanin Milan Bradak za Dnevnik.hr je rekao kako se na području novog požara nalazi još jedno vojno skladište u kojem se nalaze avionske bombe i od tamo se čuju snažne detonacije. Ta informacija službeno još nije potvrđena.

Istovremeno su se čule i nove eksplozije iz spomenute vojarne. Isto tako, tek što su lokalne vlasti organizirale povratak evakuiranih mještana kućama, počele su nove detonacije i to na dva različita mjesta. Oko 250 stanovnika iz 11 naselja u kninskom zaleđu, koji su iz svojih domova evakuirani sinoć zbog opasnosti od požara u vojno skladišnom kompleksu u vojarni Stara straža pored Knina, oko podneva počeli su se vraćati svojim kućama da bi ih zatekla nova opasnost.

Predsjednik Ivo Josipović, koji je trebao posjetiti mjesto Pađane pored Knina, posjetio je Knin, no ne i područje oko vojarne s obzirom da opasnost i dalje traje. Trebao bi sudjelovati i na navedenom sastanku.

Milinović: Vlada će pomoći bude li trebalo

Evakuirano stanovništvo danas je posjetio i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović koji im je došao iskazati potporu. Obećao je vladinu pomoć ako se pokaže da su nastala veća oštećenja kuća, istaknuvši kako je najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava.

Lovrić, koji je također danas boravio u Kninu, kazao je novinarima kako se u skladištu napuštene vojarne Stara straža nalazilo oko 1.800 tona 'neperspektivnog streljiva' te kako je najvećeg kalibra bila bomba od 250 kilograma. Zapovjednik OS-a nije znao kazati koliko je takvih skladišta u Hrvatskoj, no potvrdio je kako je riječ o streljivu zaostalu iz Domovinskog rata. Lovrić je također rekao da u vojarni nije bilo kerozina.

Požar je izbio izvan vojarne, oko tisuću i pol metara jugozapadno, ali se jako brzo širio i vatrogasci nisu uspjeli spriječiti da zahvati vojne objekte, zaključio je Lovrić, napomenuvši da je vatra progutala svih 11 objekata vojarne Stara straža. Uza cestu prema Pađanima postavljaju se znakovi koji upozoravaju na opasnost od minsko-eksplozivnih sredstava.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene