Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Makinacije s crkvenom imovinom

Oštetili su Crkvu za 50 mil. eura: Bozanić smijenio najmoćnijeg financijaša Kaptola i raspustio Zbor prebendara

Josip Bozanić i Mijo Gabrić (Foto: Pixell)
Josip Bozanić i Mijo Gabrić (Foto: Pixell) Foto: Pixell
Nadbiskup Josip Bozanić raspustio je cijeli Prebendarski zbor na čelu s monsinjorom Mijom Gabrićem, i to zbog financijskih makinacija kojima je Crkva oštećena za 50 milijuna eura.

Monsinjor Mijo Gabrić, najmoćniji financijaš Kaptola, smijenjen je prošlog tjedna s čela Zbora prebendara, a raspušten je i cijeli Zbor, jer su svojim potezima Kaptol oštetili za 50 milijuna eura, piše Nacional. Odluka Kaptola donesena je i temeljem preporuke Vatikana, odnosno Kongregacije za kler.

Bivši najmoćniji financijaš Crkve u Hrvata u pismu koje je početkom srpnja uputio nadbiskupu Bozaniću priznao je krivnju, točnije da je investitorima omogućio potpisivanje hipotekarnih ugovora na imovini Zbora prebendara, o čemu je informirao Zbor, ali ne i Zagrebačku nadbiskupiju.

"Nažalost, moram priznati, a što će najvjerojatnije utvrditi i Komisija koja istražuje moj slučaj, da sam za vrijeme vršenja službe dekana Zbora prebendara teško prekršio kanonske odredbe o vremenitim crkvenim dobrima. Doista, kao dekan Zbora sam dopustio i potpisao ugovore, tj. omogućio sam hipoteke na imovini Zbora prebendara kako bi investitori podigli kredite. Takvim poduzetim radnjama, osobito odobrenjem hipoteka, pridonio sam otuđenju i umanjenju vlasništva Zbora prebendara. O ovim mojim poduzetim radnjama na sjednicama Zbora prebendara informirao sam ostale članove Zbora prebendara, ali ne i tijela Zagrebačke nadbiskupije. Radio sam puno i tako griješio. Svjestan sam da snosim moralnu i kaznenu odgovornost", stoji između ostalog u pismu monsinjora Gabrića koji je tako priznao da je od veljače 2002. do ožujka 2017. pridonio umanjenju i otuđenju vlasništva Zbora prebendara za 384.331.008 kuna koliko iznose sveukupna potraživanja po kreditima, odnosno založna prava banaka na crkvenim nekretninama.

Novac izgubljen na građevinskim projektima

Pročitajte i ovo Sporno upravljanje crkvenim dobrom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Bozanić ih raspustio Financijski skandal na Kaptolu: Zbor prebendara napravio desetke milijuna kuna štete, dekan prijavljen Vatikanu zbog iznude Slika nije dostupna OTKAZAO PUT U IMOTSKI Kardinal Josip Bozanić iznenada završio na pretragama u bolnici

Novac je "izgubljen" u građevinskim projektima u Zagrebu, a jedan od njih su i tzv. prebendarski vrtovi te građevinski projekti u zagrebačkim Goricama, navodi Nacional.

Nadbiskup Bozanić odluku o pokretanju upravnog kaznenog postupka donio je u srpnju 2017., a kao delegata za vođenje postupka postavio je biskupa Miju Gorskog. Gabrića se u kaznenoj prijavi tereti da je bez dopuštenja ordinarija obavljao poslove koji prelaze granice redovitog upravljanja. Nekretnine Zbora prebendara opteretio je hipotekama kod trećih osoba, a riječ je o građevinskim zemljištima u Zagrebu, u naselju Gorice, Tkalčićevoj ulici i Gajskim požarinama.

Monsinjor Mijo Gabrić, nakon donošenja izvasudske odluke o upravnom kaznenom postupku, nije samo udaljen iz Zbora, već sedam godina ima zabranu upravljanja crkvenim dobrima, a pet godina javno ne smije govoriti o pitanjima dobara Zbora prebendara. Osim toga, dobio je i kaznenu pokoru da svaki dan godinu dana mora moliti psalam, šest mjeseci mora održavati nemrs utorkom i petkom, mora uplaćivati novčani iznos karitativnoj ustanovi...



 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene