Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz Stranke umirovljenika poručuju

'Smanjenje prijevremenih mirovina za trećinu je neprihvatljivo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednica Hrvatske stranke umirovljenika Marija Ilić izjavila je u Osijeku kako je prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju koji se odnosi na 'penalizaciju' prijevremenih starosnih mirovina apsolutno neprihvatljiv te kako HSU traži da se on povuče iz procedure i da se o njemu otvori javna rasprava.

Na konferenciji za novinare Ivić je izjavila kako se HSU odlučno protivi tome da se poveća postotak smanjenja prijevremenih mirovina, ističući kako sadašnje rješenje o smanjivanju od najviše devet posto za pet godina prijevremenog umirovljenja HSU 'smatra gornjom granicom kažnjavanja'. Naši izračuni pokazuju da bi prijevremene mirovine na temelju posljednjega vladinog prijedloga bile smanjene čak za jednu trećinu, što je apsolutno neprihvatljivo, ocijenila je Ilić.

Pročitajte i ovo Umirovljenica, ilustracija Objavio HZMO Poznato kada stižu mirovine: Određene skupine posebno će se razveseliti Mirovine - 2 Veliko iščekivanje Dnevnik Nove TV doznaje što će se dogoditi s mirovinama nakon zimskog usklađivanja: "Dobili smo jedno obećanje, više im ne vjerujemo"

Mirovinsko 'pod opsadom građana'


Ustvrdila je kako radnici u prijevremenu mirovinu u većini slučajeva odlaze zbog stečaja ili lošeg poslovanja svojih poduzeća. Istaknula je da su već kažnjeni gubitkom radnih mjesta, a država ih, kako je dodala, dodatno kažnjava 'povećanjem 'penalizacije' prijevremenih mirovina'.

>> Referendum ili ne: Odbor za Ustav prebacio 'muku' Ustavnom sudu

Ilić je također istaknula da su, zbog najave donošenja tih zakonskih izmjena, uredi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje  'pod opsadom građana koji u mirovinu žele ići prije prvog listopada, kada bi novi zakon trebao stupiti na snagu'. HZMO procjenjuje da će do kraja rujna u prijevremenu mirovinu otići još 30.000 zaposlenih, koji u taj fond više neće uplaćivati doprinose, nego će postati dodatni teret državi, rekla je Ilić, dodajući kako HSU, prihvati li se takav zakon, zajedno sa sindikatima može zatražiti raspisivanje referenduma. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene