Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Takav sustav nema nitko u regiji

Slunj: Predstavljen američki simulacijski sustav vrijedan 3.6 milijuna dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S kakvom tehnologijom raspolaže, i koliko je spremna, pokazala je danas Hrvatska vojska. Na poligonu u Slunju simulirali su napad na vojnu bazu, a cijelu akciju bilo je moguće pratiti u posebnom kontrolnom centru.

Pokaznom vježbom na Vojnom poligonu Eugena Kvaternika u Slunju u petak je predstavljen simulacijski sustav za realističnu taktičku obuku postrojba MILES IWS, donaciju američke vojske vrijednu oko 3,6 milijuna američkih dolara.

Pročitajte i ovo Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba Pripreme za dolazak aviona Rafale u Hrvatsku - 12 Povijesni prelet FOTO/VIDEO U četvrtak se na hrvatskom nebu ispisuje povijest: Anušić objavio veliku vijest

Gordana Garašić prva u Hrvatskoj dobila čin brigadne generalice

Taj sustav prisiljava vojnike na stvarno ciljanje, a s obzirom na to da su svi 'protivnici' u tom sukobu u odorama sa specijalnom senzorima za laserske zrake te komunikacijskim uređajem i najsuvremenijim GPS sustavom, u kontrolnom centru bilježi se tijek borbe u realnom vremenu sa svim zabilježenim pogocima, čak i bliskim promašajima. Analizom snimke borbe može se detaljno doznati tko je, kada i u kojem smjeru pucao, koliko je hitaca ispalio i na koga, tko je i kada pogođen, a novi sofisticirani sustav GPS-a ima razlučivost registriranja pojedinačnih pogodaka unutar grupe vojnika.

Na vježbi pješaštva i oklopnih vozila Patria, potpomognutih dvama tenkovima T-84, bili su nazočni načelnik Glavnog stožera general Drago Lovrić, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Dragutin Repinc, američki brigadir Douglas Faherty te mnogi drugi časnici.

Simulacijski sustav predstavili su pripadnici Središta za borbenu obuku, Zapovjedništva za obuku i doktrinu 'Fran Krsto Frankopan' i Zapovjedništva za potporu te djelatnici američkih tvrtaka 'Cubic' i PeoSTRI.

General Lovrić rekao je novinarima da se Oružane snage RH koriste sustavom MILES od 2004. godine, no 'ovo je moderniziran sustav i donacija američke vojske' vrijedna oko 3,6 milijuna američkih dolara ili dvadeset milijuna kuna.

Drago Lovrić: 'Put u NATO počeo je već nakon reintegracije Podunavlja'

Sustav se sastoji se od senzorsko-komunikacijskih i GPS kompleta za 280 vojnika i lasera koji su od 24. ožujka montirani na 280 novih HS-Produktovih jurišnih pušaka VHSD/K, od dogradnji sustava MILES TVS (Tactical Vehicle System), četiriju pasivnih laserskih kompleta ITS (Independent Target System) za ugradnju na borbena oklopna vozila Patria, devet aktivnih laserskih jedinica za strojnicu Browning 12,7 mm, četiriju radnih stanica, te od triju mobilnih antena za prijam i distribuciju signala prema središtu za nadzor vježbe EXCON.

Kao i njegova prijašnja varijanta, MILES IWS temelji se na 'ispaljivanju' kodiranih laserskih zraka iz lasera postavljenih na različite vrste protupješačkoga i protuoklopnog oružja koje se aktivira ispaljenjem manevarskog streljiva, no za razliku od klasičnih vježbi s manevarskim streljivom, vojnici se kreću pažljivo, sa zalijeganjem i puzanjem koje je obvezno i jedino sigurno pod neprijateljskom vatrom.

General Lovrić istaknuo je nakon prezentacije da je sustav bitan za vojnike i oni su iznimno zadovoljni njime jer im omogućuje uvježbavanje u realnom vremenu i realnim situacijama, a ništa manje nije važno ni daljnje usklađivanje operabilnosti sa saveznicima.

PREUZIMAJU STRATEŠKE POLOŽAJE Ruska vojska zaposjela baze za lansiranje projektila

Brigadir Faherty istaknuo je da je sustav 'prvoklasna tehnološka investicija za prvoklasne oružane snage te da takav sustav nema nitko u regiji'. Usporedio je analize borbenih učinaka i ponašanja svakog borca pojedinačno s analizom doprinosa svih igrača na utakmicama u momčadskim sportovima, a GPS nove generacije, kakvim su opremljene odore vojnika, može imati i razne primjene u civilnom sektoru, od praćenja kretanja određenih osoba pod nazorom do kontrole regularnosti maratonaca i sportaša u orijentacijskom trčanju.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Dragutin Repinc istaknuo je da taj sustav omogućava i izravni nadzor obuke ili vježbe od Središta za borbenu obuku sa Simulacijskim središtem Zapovjedništva za obuku i doktrinu u vojarni "Petar Zrinski" u Zagrebu

Štoviše, kako je rekao, združena međunarodna vojna vježba 'Immediate Response' ove će se godine sinkronizirano održavati na području Hrvatske, Slovenije i Njemačke. Ta će tri simulacijska središta biti povezana, a koordinirat će se iz NATO-ovog središta u Hohenfelsu u Njemačkoj, rekao je Repinc. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene