Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napeto iz dana u dan

Preuzeli strateške položaje: Rusi zauzeli baze za lansiranje projektila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruske snage u srijedu su zaposjele vojno važne strateške položaje na Krimu, čime se pojačala napetost nekoliko sati prije nego se u Parizu trebaju sastati ruski i američki šefovi diplomacija.

Nakon dva dana tijekom kojih su ruski vojnici okružili ukrajinske vojarne i baze, njihov ulazak na vojna područja predstavlja novu etapu u krizi na Krimu.

Pročitajte i ovo Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke Joe Biden Dodatna sredstva Biden poslao apel: "Ne dopustite da Putin pobijedi"

U dva slučaja - u Fiolentu u blizini Sevastopolja u kojem se nalazi ruska Crnomorska flota - i u Evapatoriji na zapadu Krima, operacija je završila bez ispaljenog metka. Svaki put, isti način djelovanja, ruske snage uz pro-ruske prosvjednike ulaze u bazu.

U Fiolentu, ruski vojnici nalaze se na teritoriju baze ali samo blokiraju dio gdje se nalaze rakete. Stanje je slično u bazi A4519 u Evapatoriji, koja je zauzeta u utorak navečer, ali su rakete već evakuirane.

EU najavio pomoć Ukrajini od 11 milijardu eura

Predsjednik Vladimir Putin snažno je odbacio svaku nazočnost ruske vojske, te tvrdi da se radi o skupinama za samoobranu i pojašnjava da je moguće da se netko domogao uniformi ruske vojske u bilo kojem dućanu.

Na diplomatskom planu, Washington održava pritisak na Vladimira Putina. Tijekom poslijepodneva u Parizu bi se trebali sastati američki državni tajnik John Kerry i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov. Ruski je ministar, pred odlazak u Pariz, naglasio da Rusija neće dopustiti krvoproliće u Ukrajini.

Iako je u utorak tijekom posjeta Kijevu Kerry optužio Rusiju da traži izgovor za daljnju invaziju Ukrajine, neki znaci pokazuju da Washington traži i izlaz za Rusiju. Ideja je odgovoriti točku po točku na strahove Moskve, rekao je visoki dužnosnik Bijele kuće.

Dok se Ukrajinci i Zapad boje vojne operacije velikih razmjera u Ukrajini, Putin je u utorak ocijenio da slanje ruskih snaga "trenutno nije potrebno". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene