Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slučaj "Riječka banka": Traži se treći vještak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja optuženima u 'slučaju Riječke banke' sutra bi trebalo biti održano još jedno ročište, iako novi vještak, nakon što su dva vještačenja o gubicima u toj banci proglašena nevaljanima, još nije odabran.

Po neslužbenim procjenama, budući da će novom, trećem vještaku za izradu nalaza trebati višemjesečni rok, moguće je da se glavna rasprava prekine i ponovno započne nakon završetka vještačenja, što znači da bi suđenje bilo vraćeno na početak, a dokazi i svjedočenja se morali ponoviti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Riječka banka Vrhovni sud ukinuo Nodilu dio presude za sklapanje štetnog ugovora Slika nije dostupna Slučaj Riječka banka: Odvjetništvo najavilo izmjenu optužnice

Posljednje je ročište održano u početku veljače, kada je Sudsko vijeće proglasilo nevaljanim vještačenje stalnog sudskog vještaka Ferda Biloša jer je utvrđeno da su u njegovu vještačenju u cijelosti prepisani dijelovi nalaza Hrvatske narodne banke (HNB) o gubicima u bivšoj Riječkoj banci.

Prvo je vještačenja takođe proglašeno nevaljanim jer je otkriveno da je sudski vještak Ranko Gavrilović u ožujku 2006. pravomoćno osuđen zbog sklapanja štetna ugovora u Štedbanci.

Gavrilović je u svom nalazu ustvrdio da je od 1997. do 2002. u bivšoj Riječkoj banci nezakonitim radnjama uzrokovan gubitak od oko 87 milijuna dolara. Biloš je, pak, naveo gubitak od oko 97 milijuna dolara, kao što je utvrđeno i u nalazu HNB-a.

Županijsko državno odvjetništvo je u optužnici navelo da je Riječka banka od 1997. do 2002. oštećena za oko 97 milijuna dolara, a za kažnjiva djela je optužilo šestero bivših djelatnika. Prvooptuženi Eduard Nodilo tereti se za sklapanje štetnih ugovora, bivše voditeljice Odjela deviznih sredstava Snježana Podobnik i Mirta Vlah, bivši predsjednik i član Uprave Ivan Štokić i Borislav Perožić te bivši direktor Direkcije deviznih sredstava Milojko Tankosić terete se za pomaganje u sklapanju štetnih ugovora, a Štokić i Perožić još i za zloporabu položaja i ovlasti.

Optužnica je podignuta u ožujku 2003., dorađena u prosincu 2004., a suđenje je počelo u travnju 2006.. Svi optuženici brane se sa slobode, a izjavili su da se ne osjećaju krivima ni po jednoj točki optužnice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene