Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Slučaj Miočić': Presuda u petak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Presuda za kazneno djelo iznude u pokušaju sedmorici okrivljenika iz Zadra i Zagreba, među kojima je bivši zaposlenik Ministarstva mora Danijel Miočić, bit će izrečena u petak u podne, najavila je na sutkinja Općinskog suda u Karlovcu Sanda Janković.

Pošto su danas općinska državna odvjetnica Gordana Križanić i svi branitelji okrivljenika iznijeli svoje završne riječi, nije bilo vremena da se o njihovim završnim riječima očituju okrivljenici, na što imaju pravo, te će to učiniti sutra.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odbijen pigovor na optužnicu za iznudu Miće Valentića Slika nije dostupna Održano saslušanje Miće Valentića

Danas je državna odvjetnca Križanić u cijelosti ostala pri optužnici te zatražila za svih sedam okrivljenika da ih sud proglasi krivima i osudi po zakonu. 

Križanić smatra da je njihova krivnja dokazana, uključivo i ozbiljnost prijetnja poduzetniku Mići Valentiću kako bi pribavili znatnu protupravnu imovinsku korist.

Svi branitelji zatražili su oslobađajuću presudu i ustvrdili da se
optužba temelji isključivo na audiosnimkama telefonskih razgovora okrivljenika, koje se mogu različito tumačiti, istaknuvši da se iznuda nije ni dogodila.

Tako je, primjerice, Ana Marija Gospočić, braniteljica
petookrivljenog Marka Grzunova, rekla je da se uz okrivljenike veže kazneno-pravna odgovornost za nešto što nije kazneno djelo.

"Naime, pokušaj iznude ne postoji kao sama dovršena iznuda, ako sila ili prijetnja nije primijenjena", objasnila je, dodavši da je tendenciozna tvrdnja odvjetnice Križanić da Grzunov 25. svibnja nije uspio prijetnjom prisiliti Valentića na predaju novca jer su ga u tome spriječili policijski djelatnici. 

Kazala je kako je istina samo to da je Grzunov, čim se približio Valentiću i rekao da je došao radi duga od 460.000 kuna, intervencijom policije spriječen u daljnjem mirnom razgovoru o otkupu duga.

Obojica branitelja prvookrivljenog Danijela Miočića u završnoj su riječi upozorili da je tijekom postupka sa sigurnošću utvrđeno da Miočić prije nije poznavao nikoga osim drugookrivljenog Elvisa Lučića, te je branitelj Gordan Preglej rekao da je "prisutnost Danijela Miočića u ovom predmetu vođena nekim metajuričkim čimbenicima zbog stalna pritiska medija koji ga sotoniziraju kao osobu sistema".

Alen Blagajac, branitelj sedmookrivljenog Marka Pavića, također se osvrnuo na činjenicu da je prvookrivljeni Danijel Miočić bio osobni vozač ministra Božidara Kalmete.

Rekao je da je sve u predmetu "nerazumljiva konstrukcija uvjetovana činjenicom da se u zadnje vrijeme u medijski eksponiranim kaznenim spisima postupak kanalizira
tako da svi budu sigurni da se nikada ne će doznati što se zapravo dogodilo". 

On također jedino ispravnom smatra oslobađajuću presudu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene