Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Sloveniji 2000 izbjeglica

SLOVENSKI PREMIJER KRITIZIRA 'Znamo da Hrvatska nije izvršila svoju zadaću'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniju je do večeras po neslužbenim procjenama slovenske policije ušlo oko 2000 izbjeglica i migranata, od kojih su neki autobusima prevezeni u prihvatne centre, ali je većina u zemlju ušla mimo graničnih prijelaza, preko "zelene granice".

Za tu je granicu slovenski premijer Miro Cerar izjavio da je vanjska granica schengenskog prostora i da je Slovenija mora štititi, ocijenivši pritom da se Hrvatska ponaša nekorektno jer ne kontrolira stanje i izbjeglice sa svojeg teritorija usmjerava prema Sloveniji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Milanović suzdržan 'To je širenje kompetencija EU-a, i to duboko. Neke države su protiv toga, ja sam rezerviran' Slika nije dostupna Najprije svojima 'Slovenija se teško izvlači iz krize... a sada smo suočeni i s izbjegličkom krizom'

"Znamo da Hrvatska nije izvršila svoju zadaću. Stvari su joj izmakle kontroli, došlo je i do usmjeravanja migranata i izbjeglica prema Sloveniji, što nije korektno", rekao je Cerar, ponovivši da je Slovenija obvezna kontrolirati schengensku granicu i u nju puštati samo osobe s valjanim dokumentima i schengenskom vizom, ako dolaze iz trećih država izvan EU-a. On je u Brežicama izrekao pohvale slovenskoj policiji, vojsci i drugim službama te dobrovoljcima za učinkovito ponašanje prilikom nailaska izbjegličkog vala.

ISTRAŽIVANJE DNEVNIKA NOVE TV - Doznajemo što Hrvati zaista misle o izbjeglicama

Na graničnom prijelazu Rigonci pred graničnim je rampama i dalje oko 350 izbjeglica koji se nadaju da će im biti dopušten prijelaz na slovensku stranu i da će po njih doći autobusi. No, za takav ishod je sve manje mogućnosti pa se migranti pripremaju na noć pod vedrim nebom ili u šatorima, objavila je Slovenska televizija.

Prema posljednjim informacijama, u Sloveniji već u više gradova i sela djeluje desetak prihvatnih centara koji su, unatoč nedostacima, sve bolje opremljeni.

Slovenska policija zanijekala je informaciju da je prilikom sinoćnjeg incidenta na graničnom prijelazu Harmica poginulo jedno dijete, a bacanje suzavca na aktivista koji je preko barikade želio prijeći u Sloveniju zajedno s izbjeglicama nazvala je izdvojenim incidentom, ustvrdivši da policija suzavac nije bacala na ostale aktiviste, izbjeglice i prosvjednike. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene