Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Jako važna stvar za Sloveniju

Slovenska oporba traži izvanrednu sjednicu parlamenta o Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri slovenske oporbene stranke u danas su postavile zahtjev da slovenski parlament idućeg tjedna umjesto u matičnim radnim tijelima odlučuje na izvanrednoj sjednici u plenarnom sastavu o deblokiranju 11 poglavlja u procesu Hrvatske EU.

'Smatramo da je riječ o tako važnim stvarima za Sloveniju da stajališta odbora za vanjsku politiku i odbora za europske poslove nisu dovoljna i da odluku o stajalištima Slovenije o deblokiranju 11 poglavlja treba donijeti na izvanrednoj sjendici parlamenta u punom sastavu', objavile su Slovenska demokratska stranka (SDS), Slovenska nacionalna stranka (SNS) i Slovenska pučka stranka (SLS). O takvom zahtjevu njihovih zastupničkih skupina u petak će odlučivati kolegij predsjendika parlamenta Pavla Gantara.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Majstor odugovlačenja Pahor izjavio da će njegov prvi susret s Kosor biti neslužben

Parlamentarni odbori već su podržali ljubljanski dogovor Pahor-Kosor o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora i nastavku pregovora o granici, pri čemu su zastupnici SDS-a koju vodi bivši predsjednik vlade Janez Janša bili suzdržani, a Jelinčičevi nacionalisti i 'pučani' Radovana Žerjava glasovali su protiv.

Parlament u cijelom sastavu treba glasovati o deblokadi

Nakon načelne potpore deblokadi, parlamentarni su odbori prema planu vlade, a prije zakazane pristupne konferencije, sada trebali glasovati i o deblokiranju svakog od 11 poglavlja koje je Slovenija do sada blokirala, smatrajući da je Hrvatska u njima izrazila 'prejudiciranje' granice.

Spomenute tri stranke u priopćenju za javnost navele su da parlament u cijelom sastavu treba odlučivati o deblokadi svakog od do sada blokiranih poglavlja zbog toga što je riječ o pitanju od izuzetnog interesa za Sloveniju, ali i zato jer su Borut Pahor i njegova vlada najprije inzistirali na blokadi koju su uveli krajem prošle godine, a onda nakon Pahorova sastanka s predsjednicom hrvatske vlade potpuno proimijenili stajalište. Tri oporbene stranke zahtijevaju da se odluka o izvanrednoj sjednici donese pred sastanak odbora za europske poslove slovenskog parlamenta koji je zakazan za ovaj petak. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene