Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenci bi referendum

Kosor: Radim ono što sam dogovorila s Pahorom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluku slovenske vladajuće koalicije da sazove savjetodavni referendum o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom komentirala je premijerka Jadranka Kosor.

‘Mogu samo reći da smo premijer Borut Pahor i ja kao što znate sporazum potpisali, da smo potpisali zajedničku izjavu prema kojoj imamo određeni rok u kojem šaljemo taj sporazum u svoje parlamente i ja radim upravo ono što smo se dogovorili’, kazala je ona tijekom posjeta Makedoniji na javnoj televiziji. Ona je rekla da će ovog tjedna na sjednici vlade biti prijedlog zakona o potvrđivanju toga sporazuma, te izrazila nadu da će Hrvatski sabor ratificirati arbitražni sporazum.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zadovoljstvo obje strane Sporazumu najveća potpora u Piranu, Izoli i Kopru Slika nije dostupna Oko referenduma Pahor poručio Tadiću: Slovenska Vlada ne treba sponzore

>> Slovenija: Predložen konzultativni referendum

Vladajuća koalicija u Sloveniji objavila je da je pokrenula postupak za sazivanje savjetodavnog referenduma o sporazumu. Slovenski birači odgovarali bi na referendumsko pitanje o ratifikaciji sporazuma o arbitraži, u kojemu, među ostalim, stoji da je zadaća ‘arbitražnog suda odrediti tijek granice između Slovenije i Hrvatske na kopnu i moru, kontakt Slovenije s otvorenim morem i režim korištenja odgovarajućih morskih područja’.

Pahor: U slučaju dogovora s oporbom, referendum nepotreban

Pahor stoji pri tome da je arbitražni sporazum, koji je potpisao s Jadrankom Kosor dobar i da je za njegovu ratifikaciju spreman uložiti svu svoju političku odgovornost Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je da je spreman nagovoriti stranke u svojoj koaliciji da odustanu od prijedloga o održavanju savjetodavnog referenduma o arbitraži ako se i slovenska oporba obveže da neće tražiti zakonodavni referendum nakon ratifikacije sporazuma u parlamentu. ‘Ako oporba ne bude tražila održavanje naknadnog zakonodavnog referenduma, spreman sam se obratiti koalicijskim partnerima kako bismo povukli svoj prijedlog o savjetodavnom referendumu’, rekao je Pahor za slovensku televiziju na večer u Tripolisu, gdje se nalazi u dvodnevnom posjetu Libijskoj Džamahiriji.

Stranke u vladi Boruta Pahora u parlamentu su podnijele prijedlog za održavanje savjetodavnog referenduma o arbitražnom sporazumu koji ne bi bio obvezujući za parlament, ali bi imao znatne političke posljedice ako referendum ne bi uspio. Najveće oporbene stranke, koje se protive sporazumu, u prvim su reakcijama referendumsko pitanje nazvale manipulativnim, no slovenski mediji navode da postoje mogućnosti da dođe do dogovora s oporbom kako bi se referendum izbjegao i tako omogućilo da parlament što prije ratificira prihvaćeni sporazum o arbitraži.

Kako navode mediji, sve bi moglo biti jasnije u četvrtak kada po nekim najavama slovenska vlada odlučuje o zakonu o ratifikaciji arbitražnog sporazuma koji namjerava poslati na provjeru ustavnim sucima, ali i o izjavi o jednostranoj izjavi Hrvatske uz sporazum o arbitraži koju je potpisala hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Bivši premijer Janez Janša izjavio je da hrvatska izjava nije jednostrana jer je na nju pristala i slovenska strana i da ‘ne može zamisliti’ što bi ona značila za implementaciju budućeg arbitražnog rješenja ‘čak i u slučaju da arbitraža bude pozitivna za Sloveniju’. (Hina)

Mislite li da će Hrvatska ostati bez dijela teritorija?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene