Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijena spora

Hrvatska i Slovenija plaćat će arbitre 500 eura po satu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Troškove arbitraže Hrvatska i Slovenija dijelit će popola, iako je u prvom Rehnovom prijedlogu bilo predviđeno da će troškove snositi EU.

U slovenskom prijevodu navodi se suma od 5 milijuna eura, piše Večernji list. Ostaje nejasno radi li se o ukupnoj procijenjenoj svoti ili sumi predviđenoj za godinu dana. U tekstu se navodi milijuna eura za arbitre, a 4 milijuna za troškove slovenske delegacije koja se sastoji od dvadesetak osoba.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Granica Hrvatske i Slovenije - 4 nategnuti odnosi Slovenija se oglasila o hrvatskom ulasku u Schengen, spominje arbitražu: "Zadatak svake vlade je zaštititi nacionalni interes"

U Ministarstvu vanjskih poslova naglašavaju kako još uvijek ne znaju koliko će arbitraža stajati, no sudeći prema navedenim podacima, Hrvatsku će arbitražni sud doći minimalno 5 milijuna eura. Večernji list navodi kako će se sastanci s arbitrima odvijati u Bruxellesu, a EU će dati tehničku pomoć, odnosno, prostor. U štedljivoj varijanti dvije će zemlje angažirati arbitre po potrebi koje će plaćati po satu. Stručnjaci američke pravne tvrtke 'Briscoe Ivester&Bazel LLP' iz San Francisca, koji se bave graničnim sporovima na moru, navode kako arbitri stoje najmanje 500 eura po satu.

>> 'Referendum potvrđuje Pahorove sumnje u arbitražu'

U Haagu postoji i 100 godina Stalni arbitražni sud koji koji ima cjenik najma svojih stručnjaka. Tako glavni tajnik i zamjenik stoje 250 eura po satu, iskusni savjetnici 175 eura, a  niže tajnice i ostalo osoblje za 50 eura po satu. Prostorije za pregovore stoje od 1000 do 1750 eura, po 'seansi', navodi Večernji list.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene