Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zbog prejudiciranja granice'

Slovenija nam blokirala još jedno poglavlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija je blokirala zatvaranje još jednog poglavlja u hrvatskim pristupnim pregovorima, čime se ukupni broj blokiranih poglavlja popeo na 13, potvrđeno je iz europskih diplomatskih izvora.

Na sastanku radne skupine za proširenja u Bruxellesu, Slovenija nije dala zeleno svjetlo za zatvaranje pregovora u poglavlju Statistika, a obrazloženje za to je isto kao i za ostala blokirana poglavlja - prejudiciranje granice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pridružili se Poljacima Slovaci blokirali granični prijelaz s Ukrajinom: Propuštali samo pet kamiona po satu Blokada vozača na granici s Ukrajinom Blokirali ih poljski vozači Oko 3000 kamiona zapelo na ukrajinskoj granici: "Tisuće ljudi prisiljene su živjeti u teškim uvjetima"

Slovenija sada blokira otvaranje devet i zatvaranje četiriju poglavlja. Za poglavlje Statistika postojala je nada da bi moglo biti zatvoreno na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju, koja je zakazana za petak, 26. lipnja, a čije je održavanje sada krajnje upitno jer se zbog slovenske blokade ne može otvoriti ni zatvoriti ni jedno poglavlje. Češko je predsjedništvo najavilo da će odluku o sudbini te pristupne konferencije donijeti u srijedu nakon sjednice Odbora stalnih predstavnika, na kojoj će se razmotriti stanje hrvatskih pregovora.

>> 'Hrvatska je zavezala ovaj čvor i morat će ga razmrsiti’

MVPEI: Rješenje graničnog prijepora mimo međunarodnog prava je opasan presedan

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija objavilo je da Hrvatska ustraje na rješenju hrvatsko-slovenskog graničnog spora u skladu s međunarodnim propisima, upozoravajući da bi svako drugo rješenje bilo opasan presedan.

Glasnogovornik MVPEI-a podsjetio je da je službeni Zagreb dvaput pristao na kompromisno rješenje spora - prvi put za francuskog predsjedništva EU-om i drugi, konačni kompromisni prijedlog povjerenika Rehna i europske trojke. 'Mi tražimo civilizirano rješenje u skladu s onim što propisuje međunarodna zajednica', izjavio je glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun komentirajući poziv europskog povjerenika Rehna da Hrvatska i Slovenija same nastave pregovore o rješenju 18 godišnjeg graničnog spora i deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora.

'Sva druga rješenja ne mogu biti trajna i međunarodno prihvatljiva, ni Sloveniji, ni Hrvatskoj niti međunarodnoj zajednici. Bio bi to opasan presedan', upozorio je Dragun. Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn pozvao je Hrvatsku i Sloveniju da same nastave razgovore kako bi riješile granični prijepor te istaknuo da je još uvijek moguće dovesti pristupne pregovore u završnu fazu do kraja ove godine ako se brzo ukloni slovenska blokada.

Dragun je istaknuo da Hrvatska otpočetka tvrdi da je granični spor bilateralno pitanje kojemu nije mjesto u pregovaračkom procesu i koje treba riješiti pred međunarodnim pravosudnim tijelom te je tražila trenutnu deblokadu pregovora. 

'Oba prijedloga dovedena su do kraja, nakon čega je Slovenija odustala i predložila neprihvatljivo rješenje čijim bi se prihvaćanjem obezvrijedila vjerodostojnost EU-a u međunarodnome pravu', rekao je Dragun. 'Hrvatska ne traži ništa što nije u skladu s načelima EU-a ili što nije imala Slovenija i bilo koja druga zemlja koja je ulazila u EU, zaključio je glasnogovornik MVPEI-a.

Glasnogovornik slovenskog MVP-a sumnja u hrvatsku vjerodostojnost

'Za sada nastalu situaciju odgovorna je Hrvatska i sama ju može najbrže riješiti', rekao je Balažic, dodajući da mu je žao što su odbijanjem Hrvatske anulirani prijedlozi Europske komisije. Hrvatska je istupila iz procesa posredovanja koji je vodio Ollie Rehn i to nije dobro jer je još jednom dovela u pitanje svoju kredibilnost, izjavio je službeni glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic na tribini o slovensko-hrvatskim odnosima, a prenijela je slovenska agencija STA.

'Pokazalo se da Hrvatska pred samim ciljem nije imala dovoljno snage da uspješno zaključi proces i pristane na kompromisno rješenje. Ocjenjujemo da Hrvatska nije imala ozbiljnu namjeru pregovarati u dobroj vjeri i u tom smislu stavljamo pod upitnik njenu kredibilnost', rekao je Balažic. Propast Rehnove inicijative po njegovim je riječima sličan slučaju 'parafiranog sporazuma' Drnovšek-Račan kojega je Slovenija, kako je ustvrdio, prihvatila, a Hrvatska za to nije 'imala snage'.

'Hrvatska se treba vratiti u pregovarački proces i pokazati političku volju koja na slovenskoj strani postoji. To je najbolje jamstvo da će na kraju procesa rješavanja graničnog prijepora slovenski parlament ratificirati pristupni ugovor Hrvatske s EU-om', rekao je Balažic na tribini u Ljubljani.

(Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene